• utorak, 3. oktobar 2023.
U čast herojima Bitke na Legetu
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

U čast herojima Bitke na Legetu

2. septembar 2023. godine

Polaganjem venaca, parastosom za poginule vojnike i odavanjem počasti palim borcima danas je obeležena 109. godišnjica Bitke na Legetu. 

Vence i cveće na spomenik položile su brojne delegacije, a domaćini gostima bili su Grad Sremska Mitrovica, Mesna zajednica Šašinci i predstavnici Velike Drenove.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije Vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od 5. do 7. septembra 1914. godine.

Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali je i zbog herojskog čina doživela teško stradanje.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: