• četvrtak, 13. jun 2024.
Istorijska melodrama “Što se bore misli moje” pred Šiđanima
Društvo | Kultura | Šid
0 Komentara

Istorijska melodrama “Što se bore misli moje” pred Šiđanima

5. jul 2023. godine

Godina 2023. godina proglašena je za „Godinu kneza Mihaila Obrenovića”, s obzirom da će 16. septembra biti jubilarnih 200 godina od njegovog rođenja. Tim povodom, nastala je predstava “Što se bore misli moje” koju će Šiđani moći pogledati u nedelju, 9. jula, sa početkom u 20 časova.

U ambijentu letnjikovca “Ivanka” (u današnjoj Slovačkoj), priprema se Julijin rođendan, gosti samo što nisu stigli, a bračni par je uzbuđen, srećan, ali i zabrinut… Otkrivajući nam svoje emocije, tajne, strepnje, dočaravaju nam i istorijske prilike tog vremena…

Zlata Tipold, autorka teksta po kojem je nastao igrokaz, posvećen pesnički darovitom knezu Mihailu, bila je inspirisana delom “Bezdno”, Svetlane Velmar Janković.

Predstava je nastala u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije, sa namerom autorskog tima da se očuva sećanje na težak, ali značajan oslobodilački period srpske istorije u 19. veku.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: