• petak, 19. april 2024.
U četvrtak štrajk prosvetara, potpuna obustava nastave u pojedinim školama
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

U četvrtak štrajk prosvetara, potpuna obustava nastave u pojedinim školama

29. novembar 2022. godine

Svi zaposleni-članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije obustaviće rad, u četvrtak, 1. decembra. Istog dana, sa početkom u 12:00 časova, biće održane konferencije za medije i skupovi nastavnika, roditelja i bivših đaka na trgovima širom Srbije.

Predstavnici Unije izneće jedan zahtev, a to je da se najkasnije do polovine decembra, otpočnu pregovori o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju.

U Sremskoj Mitrovici protest će biti organizovan u gradskom parku, posle čega je planirana zajednička šetnja ulicama grada.

U saopštenju Gradskog odbora Unije Sindikata prosvetnih radnika Sremska Mitrovica navodi se:

“Ovo nije protest na kom ćemo pričati o lošem materijalnom položaju prosvetnog radnika, niti o normama, niti o formiranju odeljenja, ili manjku nastavnog kadra… Mi ovde, danas, započinjemo borbu za živote naših učenika i sopstveni život! Doživeli smo nedavno u Trsteniku napad učenika na profesora… doživeli smo u Subotici napad učenika na učenika…Beograd, Vranje, Vladičin Han… koliko je takvih slučajeva do sada zataškano? I zašto svakodnevno nedeljama, mesecima i godinama unazad uzalud ukazujemo na sve češće prisustvo različitih oblika verbalnog, fizičkog, digitalnog nasilja u gotovo svim obrazovnim ustanovama Srbije. Ako ministar smatra da su kazne za nasilje u školama jasno definisane i da je „prosvetni sistem odavno rekao „STOP NASILJU“, zbog čega naša deca dobijaju potpuno drugačiju poruku – da im se ništa neće desiti osim što će biti popularni na društvenim mrežama? Postavlja se pitanje da li mi to slavimo nasilje i nasilnike…?! Кoliko ovakvih slučajeva treba da se desi pa da država zaista iskoristi sve raspoložive resurse i konačno stane na stranu prosvetara? Zbog svega gore pomenutog, prosvetni radnici će insistirati na dobijanju statusa službenog lica, HITNU promenu zakona i pojačanu kaznu za nasilnike u obrazovanju! Na inicijativu Sindikata prosvetara Sremske Mitrovice, pokrenuta je akcija „STOP NASILJU U ŠКOLAMA“ sa zahtevom za snažnijom podrškom svih institucija koje mogu da pruže pomoć u obrazovno- vaspitnom radu. Sa ovog mesta apelujemo i na sve kolege da se ujedinimo i zajedničkim snagama zaštitimo integritet i dostojanstvo prosvetnog radnika!”

Potpuna obustava nastave očekuje se u sledećim školama: Ekonomskoj školi “9. maj”, OŠ “Boško Palkovljević Pinki”, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“ Martinci, OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Sremska Mitrovica; OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Jovan Popović”, “Mitrovačkoj gimnaziji”, OŠ “Triva Vitasović Lebarnik” Laćarak; OŠ “Branko Radičević” Кuzmin.

Delimična obustava nastave biće u sledećim školama: Prehrambeno šumarska i hemijska škola, Medicinska škola “Draginja Nikšić”; OŠ “Sremski Front” Šid.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: