• sreda, 28. februar 2024.
Dan oslobođenja grada
Društvo | Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Dan oslobođenja grada

8. novembar 2022. godine

Godišnjica oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu i ove godine tradicionalno je obeležena polaganjem venaca i cveća na spomenike oslobodiocima grada. U znak sećanja na 1. novembar 1944. godine, dan kada je grad na Savi oslobođen od okupatora gradonačelnica Svetlana Milovanović, zajedno sa svojim saradnicima i brojnim delegacijama odala je počast palim borcima, ali i nevino stradalim civilima.

Cveće i venci su položeni prvo na Spomeniku oslobodiocima kod Železničke stanice, a zatim na starom pravoslavnom groblji i u Spomen parku.

-Geografski položaj je u najvećoj meri odredio istoriju Sremske Mitrovice, Srema i Mačve, na samom prelazu iz srednje Evrope na Balkan, na velikoj plovnoj reci, u podnožju Fruške gore, uvek smo bili međa istoka i zapada. Svako mesto našeg grada čuva tradiciju oslobodilačkih borbi, a veliko stradanje naroda učinilo je da Mitrovica iz rata izađe sa tek nekoliko hijlada žitelja, dok je Jevrejska zajednica u potpunosti zbrisana, a sa njom i sjajan primer arhitekture, a to je mitrovačka sinagoga.

Oslobodilačke godina 1944. i 1945 bile su ujedno i godine žalosti za tragično ozgubljenim životima boraca, ali i civila. Danas kada obeležavamo 78 godina od oslobođenja grada možemo zaključiti da se ti nemili događaji nisu desili tako davno i da su opomena koju ne smemo zaboraviti. Istoriju treba poštovati, ceniti iz nje učiti za budućnost, za nas mir nema alternativu i to je politika Vlade Republike Srbije. Budućnost naše zemlje i našeg grada su stabilnost, prosperitet, jaka privreda, uređeni gradovi, bogata sela, a sve zahvaljujući slobodi koju su nam osvojili preci. Uz izraz zahvalnosti borcima koji su položili živote za slobodu Sremske Mitrovice, borcima koji su neprijatelja udarili snažno i konačno, dodajem da su naša budućnost mir, sloboda i antifašizam bez dileme – rekla je Milovanović u svom obraćanju na Spomen groblju.

Zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport, Zoran Miščević, položio je venac na Spomen-kosturnicu srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, na Srpskom pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici.

Na spomen-obeležje u centru Laćarka, u znak sećanja na oslobođenje mesta u Drugom svetskom ratu, vence i cveće su položili Gradski i Mesni odbor SUBNOR-a, na čelu sa Radom Кoricom, koji se obratio prisutnima, kao i brojne boračke organizacije iz Srbije.
Foto: S. Nikšić

*Tekst objavljen u okviru projekta “1942. godina krvavog leta” koji je sufinansiran sredstvima budžeta Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: