• subota, 20. april 2024.
15.DANI MLADOG MAČKOVOG VINA-Najbolji svatovac do sad
Projekti | Irig
0 Komentara

15.DANI MLADOG MAČKOVOG VINA-Najbolji svatovac do sad

21. novembar 2022. godine

Irig-Petnaesti put zaredom u Irigu je održana manifestacija Dan mladog portugizera u organizaciji vinarije „Mačkov podrum“ iz Iriga. Vinska proslava u čast mladog vina, poznatog i kao sdvatovac, održana je uz podršku Opštine Irig u petak 18.novembra na Ribarskom trgu u Vinskoj ulici u Irigu. I ove godine to je bila prilika da posetioci iz Iriga, okoline i većih centara degustiraju mlado vino – portugizer svatovac iz berbe 2022.godine, kao i druge gastronomske sremske i vojvođanske specijalitete. Simbolično je vlasnik Mačkovog podruma, domaćin Sava Jojić, zajedno sa ovogodišnjim vitezom mladog vina Sašim Mišićem iz bureta pustio prvi mlaz mladog portugizera iz ovogodišnje berbe, čime je manifestacija mogla da počne.

-Mi nikad ne odustajemo i za narednih 150 godina računajte da  ćemo biti ovde. Ovo je  naš polujubilej, neka poludekada i sve ide svojim tokom. Mi kao organizatori učimo iz godine u godinu i želimo da ovi događaji budu što interesantniji, da privučemo što više publike. Želimo da podelimo radost koju mi osećamo ispijajući naše vino sa našim vinoljupcima, kojih je iz godine u godinu, mogu da budem neskroman, sve više, rekao je Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“ Irig.

Za ovogodišnji svatovac- portugizer kaže da je izvanrednosg kvaliteta, uprkos nestabilnoj godini, sušama i kišama kada im vreme nije bilo. Ovogodišnji portugizer je, kako kaže Sava Jojić, pravi pokazatelj da će vinarija Mačkov podrum za godinu dve imati odlično crno vino iz berbe 2022.godine. Deset godina mačkov dan mladog vina održavao se Novom Sadu, a poslednjih pet u mestu gde vino i nastaje u Irigu.

-Posle deset godina smo se zahvalili gradu Novom Sadu i Novosađanima i lepoj podršci, a onda smo se odlučili da se ipak vratimo kući.  Ipak vino ovde nastaje i želeli smo da tradiciju gradimo u Irigu.  Možemo reći da smo ispunili svoju svrku  i naravno posla  uvek ima i ne želimo da se zaustavimo na tome. Smatramo da Irig zaslužuje ovakvu manifestaciju i ovakva manifestacija zaslužuje Irig. Irig je  važan vinogradarski kraj, gde  imamo 12 registrovanih vinarija i velik broj domaćih proizvođača. Vinski turizam je postao sve popularniji, a pokrajina i republika na razne načiine pomažu razvoj vinarstva i vinskog turizma. Pre svega želim da napomenem da bez podrške  Opštine Irig  sve ovo ne bi moglo da izgleda ovako kako izgleda, rekla je Đuruđica Jojić iz Vinarije „Mačkov podrum“.

Osim degustiranja prvog svatovca, publika je uživala u sremskim specijalitetima i tamburaškoj muzici. Za ovogodišnjeg vinskog viteza proglašen je Saša Mišić, kome je viteški plašt predao prošlogodišnji vitez Srđan Dinčić.

-Pre nekoliko godina sam prvi put probao mladi portugizer i to ovde u Irigu. Kad su mi ponudili da budem vitez mladog portugizera prvo sam pomislio na zmaja, borbe…Naravno šalim se ali u svakom slučaju to je borba za kvalitet, veselje i ljubav. Portugizer je lokalna sorta i mislim da svaka kuća, svaki kraj ima svoj običaj da neguje kulturu ishrane ili pića. Ja ću svakako promovisati ovu vinsku sortu, pričaću svima o njemu. A portugizer uvek treba piti sa osobom koju najviše volite i kojoj najviše verujete, rekao je Saša Mišić, vitez mladog vina.

Manifestaciju je svečano otvorio Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig.

-Opština Irig će uvek podržavati ovakve i slične manifestacije jer ovo je najbolji način da se promoviše naš kraj. Mi jesmo malo neskromni kada kažemo da će Irig biti prestonica vinskog Srema i zato su nam ovakve manifestacije uvek neophodne, a dobro vino svakako imamo, rekao je Miodrag Bebić.

Na manifestaciji je tradicionalno uručena i nagrada za najbolju pesmu o vinu, izabranu putem konkursa koji su zajedno objavili Vinarija „Mačkov podrum“ i Srpska čitaonica Irig. Ove godine pobednik konkursa je Snežana Miladinović Lekan iz Beograda sa pesmom „Beračima grožđa“, a nagradu joj je uručila Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice u Iirgu.

S.B.

Projekat “Domaći turizam vodi u Irig” je sufinansiran od strane Opštine Irig.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: