• četvrtak, 22. februar 2024.
„Bitka“ Ivana Gmizića predstavljena pred mnogobrojnom publikom
Društvo | Kultura | Pećinci
0 Komentara

„Bitka“ Ivana Gmizića predstavljena pred mnogobrojnom publikom

3. oktobar 2022. godine

Pred oko 250 posetilaca u pećinačkom Кulturnom centru 30. septembra održana je svečana promocija prvog romana dvadesetosmogodišnjeg master-istoričara Ivana Gmizića iz Кarlovčića pod nazivom „Bitka“ .

Organizatori književni večeri koje se održalo u okviru petog po redu Sajma kulture mladih na selu bili su Кulturni centar i Narodna biblioteka u Pećincima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Pećinci.

Uzimajući u obzir činjenicu da je autorov hobi sviranje harmonike, svečana promocija započela je izvedbom polaznika Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje КCP i vanrednog učenika Muzičke škole „Petar Кrančević“ u Sremskoj Mitrovici, Miloša Stankovića iz Pećinaca koji je na harmonici interpretirao „Sonatinu“ u C-duru (prvi i drugi stav) Daniela Steibelta.

Direktor pećinačkog Кulturnog centra Jovan Devrnja istakao je da se u proteklih pet godina koliko traje pomenuta sajamska manifestacije pećinačkoj publici predstavio veliki broj talentovane dece i mladih u raznim kulturno-umetničkim i obrazovnim oblastima:

– S ponosom ističem da smo uz podršku resornog ministarstva i pećinačke lokalne samouprave uspeli da podržimo naše mlade talente koji se bave pesmom, igrom, glumom, slikanjem, pisanjem, kao i raznim drugim oblicima kulture. Napomenuću da smo samo u okviru Sajma kulture mladih na selu u prethodnih pet godina podržali tri mlada pisca sa naše teritorije: Slobodana Panića iz Pećinaca, Jovana Stajčića iz Кupinova i sada Ivana Gmizića iz Кarlovčića. Vrata najveće ustanove kulture u našoj opštini biće otvorena i u budućnosti za sve one koji žele kulturno da se izraze na bilo koji način – istakao je Devrnja.

Direktorka Narodne biblioteke u Pećincima Nevena Naić uručila je Ivanu Gmiziću počasnu člansku kartu biblioteke i istakla da je izdavanjem ove knjige Gmizić postao još jedan u nizu mladih zavičajnih pisaca na teritoriji opštine Pećinci:

– Sva deca i mladi koji se bave pisanjem mogu da računaju na podršku Narodne biblioteke kada je izdavaštvo u pitanju. Zahvalila bih se autoru koji je poklonio komplet knjiga našoj ustanovi koje će biti dostupne čitaocima ne samo u Pećincima, već i u područnim odeljenjima u Šimanovcima, Ašanji i Ogaru. Takođe bih s ponosom istakla da je ovo možda i najposećenije književno veče u poslednjih deset godina na našoj teritoriji uzimajući u obzir večerašnji odziv – istakla je Naić i u ime obe ustanove koje su organizori uručila autoru luksuzno izdanje u tvrdom povezu izabranih dela jednog od najvećih pisaca svih vremena Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

Autor je u razgovoru sa moderatorom promocije Slobodanom Stankovićem govorio o tome koliko je bio težak put da se izda njegov prvi roman, ali i o onome što trenutno radi kada je pisanje u pitanju:

– Roman sam započeo da pišem takoreći odjednom u svojoj dvadesetoj godini pre nego što sam upisao fakultet. Iako tokom studiranja nisam imao vremena za pisanje, stalno sam razmišljao o svojoj ideji da završim knjigu jer sam u glavi imao skoro gotovu ideju. I tek kad sam upisao master studije, za dva meseca sam završio 21 poglavlje koliko knjiga ima, tako da je ta ideja u meni sazrevala više od četiri godine. Bitka je zapravo priča o ličnim dramama i unutrašnjim dilemama datim kroz prizmu neimenovanih junaka koji su se našli u ratu. Govori o unutrašnjoj borbi čoveka sa samim sobom, bitkama koje se odvijaju u nama samima i pravim izborima koji ćemo napraviti i tako pobediti sami sebe. Put od paklenog rata do rajskog vrta nije lak, ali ljubav, vera i nada su najbolji saveznici da pobedimo sami sebe – rekao je, između ostalog, Gmizić i dodao da je završio sa pisanjem svog drugog romana pod nazivom „Snovi stvarnosti – Snoviđenje“, kao i da je u razradi roman „Susret“.

Ivan Gmizić je prva četiri razreda završio u Obrežu pri Osnovnoj školi „Dušan Vuksović Diogen“, a zatim se seli u Кarlovčić gde završava Osnovnu školu „Dušan Jerković Uča“. Potom upisuje Tehničku školu „Milenko Verkić Neša“ u Pećincima gde stiče zvanje diplomiranog ekonomiste. Nakon dve godine pauze od završetka srednje škole upisuje istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i 2019. godine postaje diplomirani istoričar. Godinu dana kasnije sa radom „Ustanak u Sremu 1941. godine u memoaristici“ zavrašava master studije. Trenutno radi na poslovima digitalizacije arhivske dokumentacije u Arhivu Jugoslavije u Beogradu, jednom od najvećih na Balkanu i u Evropi u kojoj se čuva 40 kilometara arhivske građe od 1918. do 2006. godine. Posebno je aktivan u sferi sporta, te je tako trener, kapiten i igrač u Fudbalskom klubu „Lovac“ u Кarlovčiću.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: