• utorak, 3. oktobar 2023.
U duhu starih majstora
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

U duhu starih majstora

12. septembar 2022. godine

Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umetnika „Esnaf“ održana je i ove godine u Galeriji „Lazar Vozarević“, povodom slave udruženja Sv. Rafaila Šišatovačkog. Na izložbi koja se može pogledati do 23. septembra, „Esnafovci“ su nastupili sa velikim brojem izlagača, predstavilo se 14 članova, sa 61 delom.

Kroz svoje decenijsko trajanje sremskomitrovački ULU „Esnaf“, pokušava da očuva dostojanstvo klasične slike u duhu starih majstora. Udruženje evocira sećanje na prošlost i tematiku koja je vekovima zaokupljala slikare. Slikajući u duhu klasičnog slikarstva motivi mrtve prirode, pejzaža, portreta i žanr su „oživeli“ u realističkoj interpretaciji članova ULU „Esnaf“, koje je postaolo jedinstvena pojava na likovnoj sceni zemlje i šire. Autori su nadahnuti jednim svetom koji nestaje i koji ima svoju nostalgičnu, ali i duhovnu notu. Кap rose na jabuci, miris dunja na ormanu, štimung prošlih vremena, sećanje na porodice običnih ljudi, zanatlija, narodni običaji, predeli rodnog kraja samo su neki od motiva koje oslikavaju članovi udruženja. Negujući sećanje na prošlost članovi nastoje da ispoštuju sve tehnološke zakonitosti slikarskog zanata klasične, štafelajne slike.

Na ovogodišnjoj izložbi „Esnafa“ svoje radove izložili su: Dragan Martinović, Nenad Vojnović, Miljan Vasiljević, Milan Кolbas, Bojan Stričević, Dušan Prodana, Brana Grubješić, Damjan Martinović, Milena Radić, Peđa Radovanović, Rade Pavlov, Dragana Malešević, Vladimir Despotović, Jovica Tomašević.

M. Vukajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: