• nedelja, 19. maj 2024.
Danas isplata dividendi NIS-a
Društvo | Ekonomija | Vesti
0 Komentara

Danas isplata dividendi NIS-a

22. avgust 2022. godine

Kompanija NIS isplatiće danas akcionarima, na ime dividende za 2021. godinu, 5,7 milijardi dinara, što je 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti.

Kompanija Gasprom njeft je vlasnik 50 odsto akcijskog kapitala NIS, 29,87 odsto akcija poseduje Republika Srbija, kompanija Gasprom ima 6,15 odsto akcija, dok ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Na dan 19. jun 2022. godine NIS je imao 2.057.661 akcionara.

Republici Srbiji će na ime dividende iz dobiti za 2021. godinu u budžet biti uplaćeno oko 1,7 milijardi dinara, a Republika Srbija ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima.

Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS biće isplaćeno 30,14  dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji (35,46 dinara) odbije porez od 15 odsto koji je NIS dužan da obračuna i uplati za ove akcionare pri isplati dividendi.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: