• četvrtak, 18. jul 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!
Društvo | Kultura | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!

14. jun 2024. godine

Naslov: Veprovo srce

Autor: Drago Kekanović

    Pisac Drago Kekanović je svoj roman “Veprovo srce” napisao još 2012. godine, da bi 2023. ovaj roman doživeo obnovljeno izdanje. Priča je o lovu na velikog vepra, koja na alegorijski način obrađuje temu zastrašivanja i proterivanja Srba iz Hrvatske s početka devedesetih godina 20. veka. Naslov “Veprovo srce” simbolično govori “o večnoj ljudskoj potrazi za srećom, ili lovu na nju”- navodi pisac.

   Kekanović ističe da je vepar u naslovu „personifikacija Jugoslavije kakva je trebalo da bude, onakva kakvu su je junaci koji su je stvarali zamišljali.” Ranko Musulin, autorov alter ego u romanu,  osetio je na svojoj koži sudbinu Srba u Hrvatskoj tokom ratnih dešavanja i raspada bivše države devedesetih godina. Priča se pripoveda u izgnanstvu, u Beču, gde se četvorica prijatelja (inženjer, anestetičar, advokat i građevinski preduzimač) nalaze povodom svadbe koju organizuje takođe izgnanik. Oni evociraju melanholičnu sliku izbrisanog zavičaja i suočenja sa raspadom iluzija.

“Možda bih i našao isti posao negdje nakraj svijeta, ali se meni tamo nije išlo. Vratio sam se kući, kažem, mislio sam da mi je tu mjesto; nema dana da se ne zapitam jesam li dobro odlučio.”

“ A ni danas mi, evo, dvadeset godina kasnije, nije baš lako reći: tako je moralo biti, i pomiriti se sa saznanjem da bih, u nekom drugom vremenu opet postupio kako sam tada postupio. Nerazumno. Ludo. Pogrešno.”

“ … da ih podsjetim kako se svijet promijenio u međuvremenu, i kako je nama odavna uskraćemo pravo na nepodnošljivu nostalgiju i sjetu, ali sam onda odustao jer sam u istom trenu sa zaprepaštenjem razabrao da sam ja, a ne oni, pobrkao pripovjedačka vremena, nepravu sadašnjost i relativnu prošlost…”  (citati iz knjige)

Aleksandra Topić, bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: