• utorak, 3. oktobar 2023.
Informatičko opismenjavanje mladih
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Informatičko opismenjavanje mladih

22. jul 2022. godine

Istraživanje je pokazalo da učenici ne znaju da na pravi način izdvoje, sortiraju i koriste informacije. Zbog toga su ove obuke veoma važne, a mi u septembru organizujemo novi krug edukacija, za fotošop i veb dizajn – rekla je Biljana Matić, koordinatorka projekta

U sklopu projekta „Informatička pismenost mladih“ u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare “Sirmijum” u Sremskoj Mitrovici u toku je obuka „Osnovni informatički alati“ koju uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu realizuje Кancelarija za mlade Sremska Mitrovica.

Prema rečima Biljane Matić, koordinatorke projekta, ovu obuku pohađa osam polaznika sa kojima rade profesori Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare “Sirmijum”.

-Polaznici su savladali Word, Excel i PowerPoint, a nakon završene edukacije dobiće sertifikate. Budućnost se vrti oko interneta, informatička pismenost veoma je važna u toku školovanja, pri zapošljavanju, profesionalnom napredovanju i bukvalnom snalaženju u svetu. Mlađa populacija u velikom broju koristi i računar i internet i provodi za računarom veliki deo svog slobodnog vremena. Međutim, istraživanje je pokazalo da učenici ne znaju da na pravi način izdvoje, sortiraju i koriste informacije. Zbog toga su ove obuke veoma važne, a mi u septembru organizujemo novi krug edukacija, za fotošop i veb dizajn – rekla je Biljana Matić.

Predavač na obuci Nemanja Ljubinković, profesor u VŠSSVPI, rekao je da se polaznici odlično snalaze, počeli su sa osnovama Word-a i Excela-a, a sada već samostalno rade zadatke.
Jedan od polaznika 21-godišnji Predrag Sretenović, po struci medicinski tehničar zaposlen u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, kaže da se na edukaciju prijavio kako bi proširio i unapredio svoja znanja iz ove oblasti.

-Za ovu obuku sam saznao preko Кancelarije za mlade. Planiram da je nastavim i dalje u septembru, časovi mi nisu bili teški jer sam neka znanja iz informatičke pismenosti već imao, tako da je ovo praktično bila samo nadogradnja već naučenog – rekao je Sretenović.

Podsetimo, informatička pismenost podrazumeva sposobnost da se pretraže, pronađu i analiziraju informacije koje su dobijene putem određenog medija. Informatički pismena osoba sposobna je da organizuje informacije za praktičnu primenu i proceni njihovu vrednost, a prema njima se odnosi kritički.

S. M. – Sl. N.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: