• petak, 19. april 2024.
Izložba slikarske radionice „Leonardo“
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Izložba slikarske radionice „Leonardo“

19. oktobar 2020. godine

Ruma- U Zavičajnom muzeju u Rumi otvorena je izložba radova mladih slikara, polaznika Slikarske radionice „Leonardo“ koju vodi poznati rumski slikar Dragan Petrović Debiš. Predstavljeno je oko 80 radova koje će publika moći da vidi do 7.novembra. Slikarska radionica „Leonardo“ je osnovana u septembru 2018. godine u okviru Udruženja likovnih stvaralaca Ruma, a ovo je prva samostalna izložba radionice. radionicu pohađa oko pedeset polaznika koji su trenutno aktivni, ali su prikazani i radovi onih koji je više ne pohađaju i koji su otišli u umetničke škole ili nastavili samostalan rad.  Prikazan je bar po jedan rad od svakog polaznika, među kojima je najviše mladih uzrasta nižih razreda osnovnih škola, mada ima i onih daleko starijih.

121990936_370129287463547_3488257744327841729_n jedan od radova mladih slikara

-Ruma do sada nije imala radionicu ovakvog tipa, mi smo probili led, akaže se da je svaki grad bogat, koliko su mu bogati kulturni sadržaji, tako i mi doprinosimo kulturnom životu Rume. Ovde su  izloženi radovi nastali u prethodne dve godine i mahom je zastupljeno slikanje akrilnim bojama i temperama, ali ima i nešto crteža. Najzastupljeniji motivi koje deca biraju, a ono što je njima blisko su životinje, likovi iz crtanih filmova, portreti.  Deca koja dolaze ne moraju da budu preterano talentovana, nego da imaju volje, a ako ima volje ima i talenta. To su uglavnom deca koja su kod kuće već počela nešto da rade, crtaju, pa ih roditeljei dovedu da malo nadograde to što rade, a deca su dosta posvećena imaju puno energije, to bude jedna prava eksplozija energije i boja. Naša radionica se zato i proširila i od nekih početaka i desetak polaznika sada smo maksimalno popunjeni koliko dozvoljava naš kapcitet, trenutno više i ne primamo polaznike jer je broj mesta ograničen.  Mislim da je i ova izložba pokazatelj koliko su deca posvećena, koliko su oduševljeni što mogu likovno da se izraze, rekao je slikar Dragan Petrović Debiš.

121586750_1242035862847894_869866720256771425_n

Otvaranje izložbe pomogla je i Opština Ruma, a predstavlja još jedan pokušaj da se najmlađi sugrađani uvedu u ovu ustanovu kulture, rekla je direktorka Zavičajnog muzeja Ruma, Branislava Konjević.

-Ovo je  nešto novo ne samo za naš muzej nego i za grad. Prošle godine smo imali prvi pokušaj uključivanja mladih talenata u kulturni život našeg grada organizovanjem Likovne kolonije Borkovac sa decom školskog uzrasta ali iz umetničkih škola. Ovo je nešto drugačije, to su ili talentovana deca ili ona koja imaju ljubav prema slikarstvu. Pokazali su talenat i uložili veliki rad i trud i to je rezultiralo ovom izložbom, istakla je Branislava Konjević.

 

S.Belotić

Projekat „Kulturni i istorijski vodič kroz Rumu“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: