• nedelja, 25. februar 2024.
Udruženje „Miroškine rukotvorine“ iz Rakovca
Projekti | Beočin
0 Komentara

Udruženje „Miroškine rukotvorine“ iz Rakovca

18. avgust 2020. godine

Rakovac – Pre tačno jednu deceniju na osnivačkoj skupštini Udruženje „Miroškine rukotvorine“ iz Rakovca, imalo je samo pet članova, koji su bili iz Novog Sada, Rakovca i Taraša. Danas, deset godina posle, ovo Udruženje broji 15 članova koji se bave izradom narodnih rukotvorina kao što su tkanje, vez, štrikanje, heklanje, kao i izradom umetničkih dela poput slikanja, skulptura, duboreza…

Kako kaže predsednica Snežana Radišić, za deset godina postojanja Udruženje je ostvarilo veći broj značajnih i uspešnih aktivnosti, koje su doprinele očuvanju i negovanju narodne tradicije, umetnosti i unapređenju turizma.

-Članovi Udruženja su učestvovali na mnogim izložbama i manifestacijama u Vojvodini i Mađarskoj, na kojima su za svoje rukotvorine i umetnička dela dobijali diplome i medalje. Naziv udruženja je nastao u znak sećanja na dve Mirjane. Jedna Mirjana se bavila izradom narodnih rukotvorina heklanjem i goblenima i poreklom je iz Banata. Druga Mirjana je slikarka i pesnikinja i poreklom je iz Ledinaca gde je organizovala izložbu umetničkih dela i narodnih rukotvorina. Od strane pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu odobrena su nam sredstva za organizovanje manifestacije „Odjeci Belog majdana“, kao i od pokrajinskog sekretarijata za privredu, za stare zanate, za istu namenu. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo finansirao je izradu i štampanje „Turističkog vodiča Rakovca“, a Zavod za ravnopravnost polova projekat pod nazivom „Putovanjem, radi upoznavanja vojvođanskih turističkih potencijala i destinacija.“ Zahvaljujući podršci opštine Beočin ovo udruženje je učestvovalo na dve izložbe rukotvorina u Mađarskoj – kaže predsednica Snežana Radišić.

Udruženju je i ove godine upućen poziv iz Mađarske da učestvuje na izložbi rukotvorina, ali im je pandemija pokvarila planove, s obzirom da su granice zatvorene.

– Od dana osnivanja Udruženje svake godine sve više napreduje, ali ova godina je veliko zlo, zaustavljena je svaka aktivnost Udruženja, biće dobro da nam bilans bude barem na nuli – kaže Snežana Radišić.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: