• Friday, 27. May 2022.
Aktuelna epidemiološka situacija – Inficirani mlađi, sa blagom kliničkom slikom
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Aktuelna epidemiološka situacija – Inficirani mlađi, sa blagom kliničkom slikom

6. July 2020. godine

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija COVID 19 na teritoriji Srema i Grada Sremska Mitrovica odgovara epidemiološkoj situaciji na nivou AP Vojvodine. Tokom protekog perioda, zahvaljujući stručnom nadzoru i sprovedenim merama, područje Sremskog okruga je bilo relativno pošteđeno. Tokom prethodnih nekoliko dana primećen je skok broja zaraženih u Sremu, ali je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom – stoji u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Prema rečima direktorke ove ustanove prim. dr Nade Zec Petković, oboleli sa teritorije Srema su mahom mlade osobe sa lakom i blagom kliničkom slikom.

– Međutim, upravo zbog toga, sada je pravo vreme da shvatimo važnost svih preventivnih mera, u prvom redu korišćenja zaštitne maske, održavanja distance više od jedan metar i temeljnog pranja ruku najmanje 20 sekundi. Takođe, preporučuje se izbegavanje bliskih kontakata sa osobama koje imaju povišenu temperaturu ili kašlju, izbegavanje pozdravljanja rukovanjem i ljubljenjem, provetravanje prostorija u kojima se boravi, izbegavanje okupljanja u zatvorenom prostoru u kojima boravi veći broj ljudi i ne uzimanje antibiotika na svoju ruku. U koliko osoba kašlje, potrebno je prekriti usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom, nakon čega se maramica baca u kantu sa poklopcem a ruke operu. Apelujemo i na sve zaposlene u kolektivima da posebno obrate pažnju na sve neophodne mere radi sprečavanja zaražavanja, da se i dalje primenjuju i sprovode kontrole poštovanja mera koje su naložene, a koje se odnose na sprečavanje nekontrolisanog širenja infekcije u radnim organizacijama i kolektivima. Osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem, da ostanu 14 dana u samoizolaciji od poslednjeg kontakta. Primena ovih mera je ključna za kontrolu epidemiološke situacije i sprečavanje eventualne nekontrolisane pojave bolesti – kaže prim. dr Nada Zec Petković i dodaje da svi oni koji imaju neki od simptoma i znakova koji bi mogli da ukažu na obolevanje od COVID 19, trebaju najpre da telefonom kontaktiraju izabranog lekara radi dalje dijagnostike i lečenja.

Testova ima dovoljno

U Zavodu za javno zdravlje se testiraju lica po epidemiološkim indikacijama PCR dijagnostikom i imunohromatografskim testovima. Testova ima dovoljno, a Zavod poseduje svu potrebnu opremu za dijagnostiku i obučen kadar za rad na PCR aparatu. Oni koji žele da saznaju svoj COVID 19 status, mogu to da učine na lični zahtev na PCR po ceni od 6000 dinara i na imunohromatografske testove po ceni od 1200 dinara. Prethodno je potrebno nazvati brojeve kol centra ili se informisati na sajtu Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: