• subota, 18. maj 2024.
Aktuelna epidemiološka situacija – Inficirani mlađi, sa blagom kliničkom slikom
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Aktuelna epidemiološka situacija – Inficirani mlađi, sa blagom kliničkom slikom

6. jul 2020. godine

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija COVID 19 na teritoriji Srema i Grada Sremska Mitrovica odgovara epidemiološkoj situaciji na nivou AP Vojvodine. Tokom protekog perioda, zahvaljujući stručnom nadzoru i sprovedenim merama, područje Sremskog okruga je bilo relativno pošteđeno. Tokom prethodnih nekoliko dana primećen je skok broja zaraženih u Sremu, ali je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom – stoji u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Prema rečima direktorke ove ustanove prim. dr Nade Zec Petković, oboleli sa teritorije Srema su mahom mlade osobe sa lakom i blagom kliničkom slikom.

– Međutim, upravo zbog toga, sada je pravo vreme da shvatimo važnost svih preventivnih mera, u prvom redu korišćenja zaštitne maske, održavanja distance više od jedan metar i temeljnog pranja ruku najmanje 20 sekundi. Takođe, preporučuje se izbegavanje bliskih kontakata sa osobama koje imaju povišenu temperaturu ili kašlju, izbegavanje pozdravljanja rukovanjem i ljubljenjem, provetravanje prostorija u kojima se boravi, izbegavanje okupljanja u zatvorenom prostoru u kojima boravi veći broj ljudi i ne uzimanje antibiotika na svoju ruku. U koliko osoba kašlje, potrebno je prekriti usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom, nakon čega se maramica baca u kantu sa poklopcem a ruke operu. Apelujemo i na sve zaposlene u kolektivima da posebno obrate pažnju na sve neophodne mere radi sprečavanja zaražavanja, da se i dalje primenjuju i sprovode kontrole poštovanja mera koje su naložene, a koje se odnose na sprečavanje nekontrolisanog širenja infekcije u radnim organizacijama i kolektivima. Osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem, da ostanu 14 dana u samoizolaciji od poslednjeg kontakta. Primena ovih mera je ključna za kontrolu epidemiološke situacije i sprečavanje eventualne nekontrolisane pojave bolesti – kaže prim. dr Nada Zec Petković i dodaje da svi oni koji imaju neki od simptoma i znakova koji bi mogli da ukažu na obolevanje od COVID 19, trebaju najpre da telefonom kontaktiraju izabranog lekara radi dalje dijagnostike i lečenja.

Testova ima dovoljno

U Zavodu za javno zdravlje se testiraju lica po epidemiološkim indikacijama PCR dijagnostikom i imunohromatografskim testovima. Testova ima dovoljno, a Zavod poseduje svu potrebnu opremu za dijagnostiku i obučen kadar za rad na PCR aparatu. Oni koji žele da saznaju svoj COVID 19 status, mogu to da učine na lični zahtev na PCR po ceni od 6000 dinara i na imunohromatografske testove po ceni od 1200 dinara. Prethodno je potrebno nazvati brojeve kol centra ili se informisati na sajtu Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: