• petak, 29. mart 2024.
Stiže struja u fruškogorske voćnjake
Ekonomija | Vesti
0 Komentara

Stiže struja u fruškogorske voćnjake

1. novembar 2017. godine

Za početak, na južnim padinama Fruške gore biće izgrađene tri trafo stanice odakle će voćari dobijati struju za navodnjavanje svojih plantaža

Kao što je nedavno za „Sremske novine“ najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ove jeseni će struja stići do fruškogorskih voćnjaka tako da će već naredne godine, umesto skupog dizel goriva, sisteme za navodnjavanje i zalivanje pokretati jeftinija struja.

Bice pokriveno i podrucje Izmedju suljamacke glavnice i grgurevacaPrve tri trafo stanice biće u funkciji već do kraja novembra u okolini Manđelosa i Grgurevaca, odnosno na područjima gde je već postoje značajne plantaže voća. Jedan trafo će biti kod jezera Manđelos, drugi južno od Grgurevaca, zapadno od puta Veliki Radinci – Grgurevci, a treći iznad „kružnog puta“, između Šuljamačke glavice i Grgurevaca. Posle Leskovca, koji je uradio elektrifikaciju polja za povrtare, ovo biti drugi projekat ove vrste u Srbiji. Voćari će imati korist jer će moći da koriste struju za pokretanje sistema za zalivanje, a da bi se projekat realizovao, značajnu pomoć dobili su od Agencije za ruralni razvoj i Elektrodistribucije Sremska Mitrovica.

Direktor Ogranka Elektrodistribucije Sremska Mitrovica Đorđe Faor, podseća da smo sve češće svedoci klimatskih promena koje dovode do izuzetno hladne zime ili izuzetno toplog leta, kao što je bilo prošlo, kada je duže od 30 dana bio period sa temperaturama iznad 30 stepeni koje su pravile velike probleme poljoprivredi uopšte.

– Ideja ministra Nedimovića bila je da pokušamo da pomognemo ljudima koji imaju voćnjake na području Fruške gore, a koji pripadaju terenu Elektrodistribucije Sremska Mitrovica, na taj način da izgradimo elektroenergetske objekte da bi mogli da zalivaju voćnjake na struju jer je pokretanje pumpi za navodnjavanje preko dizel goriva izuzetno skupo i izaziva velike troškove. Praktično, zalivanje na dizel gorivo, sada je neisplativo – kaže Faor i dodaje da je Elektrodistribucija najpre pristupila izradi dokumentacije kako bi se utvrdila vrednost celog projekta.

Vrednost – 40 miliona dinara

DJORDJE FAOR1– Izgradnja novih elektroenergetskih objekata nije mala investicija, jer od mesta gde ima električne energije, visoki napon treba dovesti do mesta gde bukvalno nema ništa od elektroenergetskih objekata. I da bi se napravio samo jedan takav objekat, a ima ih tri, treba najmanje 12 miliona dinara. Dakle, za izgradnju tri takva objekta, južno od Grgurevaca, oko Manđeloškog jezera i između Šuljamačke glavice i Grgurevaca, trebalo je obezbediti oko 40 miliona dinara – kaže Faor i itiče da je ovih dana završena sva „papirologija“, odnosno potrebna dokumentacija.

– Završetak radova očekuje se krajem novembra. Do sada imamo evidentirano skoro 20 zahteva voćara koji su dobili dokumentaciju da bi mogli da se priključe na ove mreže. Naravno, potrebno je da i voćari ulože sredstva u potrebnu opremu na svojim plantažama, ali je taj trošak daleko manji od onoga što sada troše pokretanjem pumpi za zalivanje na dizel gorivo – kaže Faor i dodaje da će Elektrodistribucija ispoštovati rokove, a voćari koji su podneli zahteve i izmiruju svoje obaveze dobiće električnu energiju na plantažama i imati kvalitetniji i bolji rod od kojeg žive njihova domaćinstava.

Ulaganja koja se isplate

Kako ističe Đorđe Faor, ovo sigurno nije kraj elektrifikacije fruškogorskih plantaža.

I kod mandjeloskog jezera– Pokušaćemo da i naredne godine na drugim lokacijama, gde za to postoje potrebe, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Ministarstvom poljoprivrede, izgradimo takve objekte. Naravno, ljudi moraju razumeti da nemoguće odjednom svima omogućiti korišćenje električne energije za zalivanje poljoprivrednih površinama. Za sada, reč je o fruškogorskim voćnjacima na području Sremske Mitrovice, a nešto slično se može očekivati i na teritoriji šidske opštine koju takođe snabdevamo električnom energijom. Ovo su ulaganja koja se, svima nama, vrate na direktan ili indirektan način – naglašava Faor.

Za svaki od tri nova elektro-energetska objekta, najpre se polaže preko dva kilometra visokonaponskog kabla i na kraju se pravi trafo stanica gde će se plantaže priključivati. Zainteresovani voćari se mogu priključiti u prečniku od kilometra od trafo stanice, a ova investicija otvara mogućnost da se sa manjim troškovima mreža širi. Najskuplje je prvo ulaganje u visoki napon, ali je zato dalje širenje mreže daleko jeftinije.

Pomoć ARR

петар самадџић директор Агенције за рурални развојDirektor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Petar Samaradžić kaže da će Agencija nastaviti da pomaže voćarima kod pribavljanja neophodne dokumentacije, ali i na druge načine, pa i da se razmišlja o sufinansiranju strujnih priključaka.

– Elktrifikacija polja, koju realizuje elektrodistribucija u saradnji sa lokalnom samoupravom, treba da poveća proizvodlju, kvalitet roda, ali i da donese uštede voćarima jer je nekoliko puta isplativije koristiti struju umesto dizel goriva za navodnjavanje, odnosno pokretanje zalivnih sistema. Tako će im se značajno smanjiti ulaganja i troškovi proizvodnje, i samim tim biće dosta konkurentniji na tržištu – kaže Samardžić.- Naravno, i ova mera zavisi od realnih potreba, odnosno od broja podnetih zahteva, i svakako će više biti aktuelna naredne godine. Stavljamo se na raspolaganje voćarima i za dobijanje potrebnih dozvola, za pomoć oko papirologije, koja često može da bude kočnica u ostvarenju svih ovih prednosti i podsticaja.

Pet puta jeftinije

Sve analize govore da je struja pet puta jeftinija od korišćenja dizel goriva za zalivanje. Ta razlika u troškovima je, praktično,  još jedna zarada proizvođača. Pored toga, zalivanjem se dobija i kvalitetniji proizvod koji ima veću cenu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: