• četvrtak, 18. april 2024.
Po sremskim gradovima prosjače i strani državljani
Projekti
0 Komentara

Po sremskim gradovima prosjače i strani državljani

3. novembar 2018. godine

Tokom julskih akcija u Rumi je zatečeno šestoro dece koja su prosila sama na ulici, kao i izvestan broj dece koja su prosila sa odraslim članovima porodice. Jedan broj od tih šestoro nisu državljani Republike Srbije i zajedno sa roditeljima su vraćeni u svoju matičnu zemlju

Piše: S.Belotić

RU PROSJACIOvog leta po nalogu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rumski Centar za socijalni rad sproveo je aktivnosti u vezi sa sprečavanje prosjačenja na ulicama, a sama aktivnost odnosila se na zaštitu dece koja prosjače. Kako navode u Centru, cilj naloga resornog ministarstva je poboljšanje celovite, struktuirane i kontinuirane saradnje sa organima unutrašnjih poslova i ostalim organizacijama i ustanovama koje mogu doprineti rešavanju problemazaštite dece koja prose na ulicama, ne samo Rume, nego i čitave zemlje. Zadaci koji su bili izneti pred rumski Centar podrazumevali su organizaciju sastanka sa pripadnicima policije na lokalu u cilju uspostavljanja jače saradnje na otkrivanju slučajeva nasilja nad decom, zlostavljanja i zloupotrbe dece koja „žive i rade na ulici“ i bave se prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, skupljanjem sekundarnih sirovina iz kontejenar za odnošenje otpada, prodajom cveća u kasnim noćnim satima, itd.Osim toga naloženo je sprovođenje više akcija na terenu,kao i sprovođenje ostalih zakonskih mera u ovim slučajevima.

S tim u vezi, Marija Čučković, supervizor u Službi za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad Ruma rekla je da je nalog sproveden, te da je prvobitno organizovan sastanak u Centru sa pripadnicima Policijske stanice Ruma, kom su prisustvovali direktor Centra, supervizor, kao i načelnik Policijske stanice u Rumi i inspektor iz oblasti opšteg kriminala sa liencom za rad sa maloletnicima.

– Tada je konstatovano, o čemu je i samo Ministarstvo obavešteno, da u Rumi nema dece koja se bave pranjem vetrobranskih stakala i prodajom cveća na ulici. Sakupljanjem sekundarnih sirovina se bave u okviru porodica. Po pitanju prosjačenja, izvestan broj dece prosi ispred tržnih centara i verskih objekata, kao i po lokalnim kafićima, dok je poznato da dve – tri majke prose u prisustvu (naručju) dece, rekla je Marija Čučković.

U istom odgovoru Ministarstvu se navodi da je policija kontrolisala ovu pojavu i u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonu o prekršajima podnosila prekršajne prijave, u šta sam Centar nije uključivan i nema podatke o tome.

Centar za socijalni rad Ruma– Razultat dogovora je bilo sprovođenje tri akcije tokom jula meseca u kojima su učestvovali inspektori sa licencom za rad sa maloletnicima i oniformisani policijski službenici, kao i radnici iz Službe za zaštitu dece i mladih rumskog Centra za socijalni rad. Tokom akcije zatečeno je šestoro dece koja su sama na ulici prosila, kao i izvestan broj dece koja su prosila sa odraslim članovima porodice. Jedan broj od tih šestoro nisu državljani Republike Srbije i zajedno sa roditeljima su vraćeni u svoju matičnu zemlju, a za ostale su protiv roditelja pokrenuti zakonski postupci, rekla je Marija Čučković.

Cilj akcije je bio da se izvrši procena stanja na terenu, odnosno na mestima gde deca prose, obave informativni razgovori i procene stanja i potrebe dece i roditelja, kao i da se izrekne upozorenje roditeljima na posledice koje će snositi ukoliko se nedozvoljeno ponašanje dece ponovi. Inače, u Centru za socijalni rad Ruma kažu da su prosjaci u ovom gradu uglavnom poznati stanovnici romskog naselja koja na ovaj način pribavljaju novčana sredstva za sebe i svoje porodice. Ne zalazeći u psihološke profile ljudi koji prose, da li je zaista u pitanju samo preživljavanje ili svojevoljni način života, tek i nakon akcije, na ulicama Rume opet se svakodnevno mogu videti jedna te ista lica romske populacije koja će od prolaznika zatražiti koji dinar za, kako kažu hlebi  mleko.

Projekat „Prosjačenje – preživljavanje ili biznis“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: