• petak, 1. mart 2024.
Na Poljoprivrednom sajmu najskuplji kombajn – 600 hiljada evra
Ekonomija | Poljoprivreda
0 Komentara

Na Poljoprivrednom sajmu najskuplji kombajn – 600 hiljada evra

15. maj 2018. godine

Samohodna vadilica šećerne repe „holmer T4-40“, izložena na štandu Almexa, i ove godine je najskuplji eksponat na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

1 Holmer_1552018Iako košta oko 600 hiljada evra sa PDV-om, ova mašina je, zahvaljujući kvalitetu, veoma tražena – kaže marketing menadžer u Almexu, Aleksandar Nedeljković. Osim „holmera T4-40“ i velikog izbora Klas kombajna i traktora, plugova i sejalica na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, kao novitet, izložen je ekskluzivni telehendler „škorpion 1033“, koji je nemački Klas proglasio za mašinu godine 2018. Za kupce i posetioce Sajma pripremljene su i posebne pogodnosti.

Najteži bik

DISKOSvake godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu među najvećim atrakcijama su grandiozni primerci na izložbi stoke, a ove godine prestižnu titulu najtežeg govečeta poneo je bik sa imenom Disko iz Stočarsko veterinarskog centra Krnjača u Beogradu.

Disko je priplodni bik, težak 1.600 kilograma, ali, prema rečima ljudi iz SVC Krnjača, to ga uopšte ne ometa u obavljanju njegove osnovne „delatnosti“. – On je pre svega priplodni bik. Hranimo ga minimalno, da bismo održavali njegovu težinu ali i formu. Bez problema sa njim obavljamo priplod i nemamo nameru da ga tovimo više od ove težine, jer nam je neophodno da može da stoji na nogama i da može da „naskoči“ kada treba – kažu odgajivači. Uz Diska, koji je i prošle godine bio na Poljoprivrednom sajmu, izloženi su i Vili i Fratello. Disko i Vili su bikovi simentalske rase, dok je Fratello, za kog kažu da je najjače konstitucije – rasa Šarole. Nenad Nikolić, iz sela Batinac kod Ćuprije, prošle godine je na Sajam doveo najtežeg bika Kokana, a ove godine izlaže njegovog potomka Tajsona, teškog 1.350 kilograma. Svi oni se mogu videti na velikoj Izložbi stoke na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Mašina – 4u1!

Posebnu pažnju na izložbi poljoprivredne mehanizacije privlači samohodna  „3+1“ mašina pod nazivom „imperador 3.0“, izložena na štandu vršačkog Agrominerala.

– Reč je o jedinoj mašini u svetu, koja objedinjuje četiri operacije: prskanje, rasturanje mineralnog đubriva, mapiranje azota u biljkama i sejanje dodatnih, ozimih useva. „Imperador 3.0“ je potpuno  digitalizovan, a krase ga i drastične uštede goriva – objašnjava izvršni direktor Agrominerala, Branimir Popov.

Ovom mašinom je, prema njegovim rečima, moguće u 24 časa obaviti prihranu na 600 hektara i prskanje na 200 do 400 hektara, a zadovoljava potrebe gazdinstava sa tri hiljade hektara pod sojom, odnosno 300 hektara pod šećernom repom.

„Imperador 3.0“ u punoj opremi košta 300 hiljada evra bez PDV-a, a do kraja meseca nudi se uz  3 do 4 odsto popusta.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: