• sreda, 24. april 2024.
Izložba u susret Međunarodnom danu Roma
Društvo | Hronika | Vesti
0 Komentara

Izložba u susret Međunarodnom danu Roma

3. april 2018. godine

Sremska Mitrovica -U Biblioteci „ Gligorije Vozarović“  postavljena je  izložba povodom obeležavanja  8. aprila -Svetskog dana Roma. Izložba može da se pogleda do 12. aprila, a njenu postavku čine fotografije i publikacije o Romima U svetu se  8. april obeležava kao Međunarodni dan Roma od 1990. godine. Ovaj dan predstavlja sećanje na prvi Međunarodni kongres Roma  održan 1971. godine u Londonu.

I na prostoru Srema Romi su od davnina prisutni i, kao i svugde u svetu, delili su zlehudu sudbinu svog naroda. Romi, kao i svi drugi narodi, imaju i svoju istoriju, i svoju kulturu, i svoju pradomovinu, ali su sve to stvarali  lišeni osnovnih preduslova za nacionalno formiranje- bez svoje teritorije, bez svoje države, bez svoje religije. Prvi podaci o Romima u Sremu još su iz vremena Osmanske uprave. U Karlovcima je 1546. godine postojao  džemat Roma koji se  sastojao od  pet domaćinstava. U prvim decenijama XVIII veka većina Roma u Sremu još uvek nije bila stalno nastanjena, te je prikupljanje harača bilo skopčano sa teškoćama. Na osnovu ubranog harača nije bilo moguće utvrditi brojno stanje Roma.

U knjizi našeg zavičajnog autora Slavka Gavrilovića, Srem od  kraja XVII   do sredine XVIII  veka piše da su se „ već prvih godina austrijske vlasti u Slavoniji i Sremu morale  pozabaviti pitanjem Roma koje je od lutalačkog života trebalo prevesti u sedelaštvo. Taj zadatak je  1695/96 poveren vikaru manastira Ćelije, Mitrofanu Popoviću, koji je imenovan za “ direktora” rackih Roma. Od Popovića se očekivalo da lutajuće Rome između Drave i Save primora na naseljavanje i privede urednom i moralnom životu, a Komora je obećala da će svakoj romskoj porodici dati do 8 jutara zemlje.“ Srpska  akademija  nauka i umetnosti je nekoliko svojih naučnih skupova posvetila proučavanju kulture Roma. Jedan od takvih skupova  u SANU održan je krajem 1996. godine na kome su etnolozi raspravljali o temi “ Romi u prošlosti i danas“. Rezultate svojih višegodišnjih istraživanja o Romima muzikantima u Sremu saopštila je  i zavičajni autor iz Sremske Mitrovice, etnolog Ljiljana Radulovački.

Kao prateća manifestacija ovog skupa je izložba fotografija “ Romi u Sremu”, a autor izložbe je takođe naš zavičajac Stevan Filipović  koji je izložene fotografije slikao početkom 1996. godine u romskim naseljima Beli breg i Bosutski put u Sremskoj Mitrovici. Stevan Filipović je rođen u Sremskoj Mitrovici a diplomirao je fotografiju na univerzitetu u Londonu na temu “Život i običaji Cigana u Sremu”. Bio je član Kraljevskog udruženja fotografa u Londonu. Autorka knjige Romi u Sremu, ugledni etnolog i iskusni  terenski istraživač, Ljiljana Radulovački, realizovala je ceo projekat istraživanja Roma u Sremu u saradnji sa grupom mladih istraživača iz društva “ Mir” iz Stare Pazove, navodi viši  bibliotekar Moravka Todić, autorka ove izložbe u mitrovačkoj biblioteci Moravka Todić je 2017. godine  rad na temu „ Naši Romi“  izlagala u Biblioteci „ Vuk Karadžić“ u Prijepolju. Literatura za rad i postavljenu izložbu je korišćena iz fonda zavičajne zbirke. Fotografije  su snimljene 1996. godine u naseljima  Beli breg i Bosutski put, a  autor je Stevan Filipović.

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: