• četvrtak, 18. april 2024.
Zemnih milina nebeski kraj
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Zemnih milina nebeski kraj

30. jul 2017. godine

Bešenovo – Manastir Bešenovo, Bešenovački Prnjavor i Bešenovo proslavil su svoju Slavu Svete Kirika i Julitu.

Svetu arhijerejsku liturgiju u zadužbini Nemanjića koja se uveliko obnavlja služio je Episkop sremski Vasilije a sasluživali su: arhimandrit Arsenije, iguman manastira Bešenova; jeromonasi Lukijan, Vasilije i jeromonah Mitrofan (novorukopoloženi); protojereji-stavrofori: Branislav Popović, dr Dragomir Sando, Miroslav Josimović, Spomenko Grujić, Vlatko Golić i Stanko Trifunović; jerej Vladimir Ćirić; protođakon Slobodan Vujasinović i đakoni Stanko Laketić i Jovica Mijajlović.

Veliki broj vernika tiskao u se u fruškogorskoj svetinji, liturgiji i svetkovini prisustvovali su i bivši i sadašnji učenici profesora i igumana manastira Oca Arsenija, a Episkop Vasilije je proizveo Mitrofana Matovića u novog sveštenoslužitelja.

Kao i obično, i ove godine svečanost je upotpunjena pesničkim slovom, druženjem i proglašenjem pobednika na tradicionalnom pesničkom konkursu „Bešenovska prinošenja“, čija je ovogodišnja tema bila: Zemnih milina nebeski kraj. Štampanje i ovogodišnje zbirke pesama podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za odnose sa verskim zajednicama, istakao je da se svi raduju pesničkoj manifestaciji koja manastiru daje još jedan duhovni sjaj i da će se Sekretarijat truditi da i ubudućnosti pomaže manastir Bešenovo, kao i sve druge svetinje

Žiri u sastavu Blagoje Baković, Jovanka Novković Perge i Vladimir Jović (pobednici prethodna dva konkursa) i igumana manastira arhimandrita Arsenija doneo je jednoglasno odluke o nagrađenim pesnicima.

Specijalne nagrade dobili su: Jasna Arbanas, Sara Jovanović, Ivan Gaćina, Ester Terzin, Vesna Ubavčić, Ljutomir Rundić, Božidar Pešev, Valentina Čizmer, Milan M. Cimbaljević, Ljubomir O. Vujović, Dušan Živković, Jovan N. Bundalo, Nada Hadži Perić, Marko Jovičić, Gordana Jovanović šarić, Žaklina J. Mančić, Marinko Savić, GoranVitić, Slavko Vuković i Vladimir Bajić.

Prva nagrada na ovogodišnjem poetskom konkursu Zemnih milina nebeski kroj pripala je Bošku Lomoviću za pesmu Nasušna tajna. Druga nagrada je pripala ravnopravno Branku Konotaru iz Beograda i Jasni Milenović iz Novog Sada. Treća nagrada pripala je Sanji Beraković iz Osijeka, Radojici Radoviću iz Cetinja i Vesni Radović iz Beograda.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: