• petak, 19. april 2024.
Kako su građene prve seoske kuće u Sremu
Društvo
0 Komentara

Kako su građene prve seoske kuće u Sremu

2. jun 2015. godine

Sremska Mitrovica – Godine 1773. stigla je u Srem naredba austrijskih vlasti o uništenju zemunica u kojima je stanovništvo Srema tada pretežno živelo i zabrani podizanja novih. Istovremeno, počeo je u oblastima Vojne granice proces rekonstrukcije ovih sela što je podrazumevalo koncentraciju kuća duž novotrasiranih ulica, koje se ukrštaju pod pravim uglom.

U prvo vreme, dok su u Sremu još postojale nepregledne površine hrastovih šuma, kuće su građene od masivne tesane hrastovine. Zbog nekontrolisane seče ovo drvo je postajalo sve skuplje, pa je zamenjeno pleterom koji je oblepljivan blatom. Pleter je zamenjen nabojem, a naboj ćerpičem i opekom. Kuće su, već prema broju ukućana, dobijale još po jednu (zadnja soba), ili više prostorija u produžetku sa druge strane kuhinje i često znatno veću kvadraturu.

Prve generacije ovakvih, na osnovu dekreta državnih vlasti izgrađenih kuća, pokrivane su trskom ili slamom. U poodmakloj graditeljskoj fazi počinje da se koristi biber crep.

Opširnije u broju “Sremskih novina” koji je na kioscima 3. juna

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: