• nedelja, 16. jun 2024.
Priznanje Jovanki Novković – Perge
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Priznanje Jovanki Novković – Perge

20. novembar 2014. godine

Bešenovo – Jovanka Novković – Perge, pesnikinja koja živi u Sremskoj Mitrovici, a rodom je iz Bešenova, pobednica je prvog poetskog konkursa „Da vaskrsne Bešenovo“, posvećenog obnovi tog manastira na Fruškoj gori, objavljeno je na zvaničnom sajtu tog hrama u izgradnji.

Sremskomitrovačkoj poetesi najviše priznanje donela je pesma „I zvoni zvono sa naše crkve“. Odluku o tome doneo je žiri u kojem su bili pesnici Blagoje Baković (Vrbas), Dara Radojević(Gornji Milanovac) i Ljiljana Bralović (Preljina), kako i iguman Bešenova, arhimandrit Arsenije Matić.

Na konkursa je učestvovalo 42 pesnika iz Srbije i srpskog rasejanja, a žiri je dve ravnopravne druge nagrade dodelio Dušanki Dragaš iz Novog Sada, za pesmu „Niče opet Bešenovo“, i Zorki Avramović-Čordašević iz Frankfurta, za pesmu „Manastir Bešenovo“.

Dodeljene su i tri ravnopravne treće nagrade. One su pripale Dragici Grbić iz Višegrada za pesmu „Da vaskrsne Bešenovo“, Dušanu Ružiću iz Ražnja za pesmu „Reči istine“ i Vesni Bobić iz Bešenova za pesmu „Manastir Bešenovo“.

Specijalnu nagradu za zapažen nastup na konkursu dobile su sestre Anastasija, Natalija i Jefimija Kocić iz Niša.

Priznanja nagrađenim pesnicima biće uručena sutra (petak, 21. novembar), neposredno posle svete liturgije koja će biti služena povodom manastirske slave Aranđelovdana.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: