• nedelja, 16. jun 2024.
Čovek koji je živeo za muziku
Kultura | Vesti | Beočin
0 Komentara

Čovek koji je živeo za muziku

24. februar 2014. godine

Georgije Maksimović

Georgije Maksimović

Beočin: Čuveni srpski dirigent i kompozitor crkvene muzike Georgije Maksimović preminuo je, 19. februara, u Sremskoj Kamenici, a dva dana kasnije ispraćen do večne kuće na seoskom groblju u Čereviću. Popularni Maksa, kako su maestra zvali članovi njegovog čerevićkog hora “Milenko”, brojni saradnici, poštovaoci i prijatelji, otišao je tiho, baš kao što je i živeo i stvarao, bez obzira na zasluženu reputaciju muzičke, stvaralačke i ljudske gromade.

Georgije Maksimović je rođen u Zemunu, 20. jula 1929, da bi poslednje decenije života proveo u “gospodskom selu” Čereviću, rodnom mestu svojih predaka. Po jednom od njih, svešteniku Georgiju, osnivaču prvog hora pri pravoslavnoj crkvi Svetog Save, dobio je ime i nasledio od njega ljubav prema muzici.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: