• petak, 19. april 2024.
„FEDAS“ opravdao sva očekivanja
Vesti
0 Komentara

„FEDAS“ opravdao sva očekivanja

23. april 2013. godine

Sa ovogodišnjeg "FEDASA"

Irig  – Da je Irig i dalje jedan od najvažnijih kulturnih centara regiona, svdoči i nedavno održana, Četrdeset i prva po redu smotra pozorišnih amatera Srema, poznatija kao „FEDAS“. Ovogodišnja smotra, počela je osmog aprila, a svečano je zatvorena proteklog utorka.
Ove godine, „FEDAS“ je protekao u znaku dva, za Irig, Srem i srpsku kulturu uopšte značajna jubileja. Prvi je obeležavanje 170 godina od osnivanja „Dobrovoljnog družestva pozorišnog“ čime je Irig dobio svoje prvo pozorište, i to pre osnivanja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Drugi jubilej je godišnjica smrti Eustahije Arsić, prve žene pesnikinje moderne srpske književnosti, koja je rođena u irigu 14. marta 1776. a umrla u Aradu, u Rumuniji 17. februara 1843.
Interesantno je spomenuti i to da je, kao uvertiru u „FEDAS“ „Srpska čitaonica“ oeganizovala prvu samostalnu izložbu pozorišnih fotografija Irižanke Ankcie Mićašević.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: