• subota, 20. april 2024.
Broj po­ža­ra obo­rio sve re­kor­de
Crna hronika
0 Komentara

Broj po­ža­ra obo­rio sve re­kor­de

2. novembar 2011. godine

Va­tro­ga­sci na jed­noj od in­ter­ven­ci­ja

Sremska Mitrovica – Broj po­ža­ra u Sre­mu to­kom ove go­di­ne, a po­seb­no  po­sled­njih me­se­ci je obo­rio sve re­kor­de. Na­čel­nik za van­red­ne si­tu­a­ci­je u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci Ste­van Pe­jić, ka­že da bi se shva­tio ne­ve­ro­va­tan broj po­ža­ra, tre­ba pod­se­ti­ti da srem­ski va­tro­ga­sci u „nor­mal­nim okol­no­sti­ma“ me­seč­no ima­ju od 60 do 80 in­ter­ven­ci­ja. Ali, u av­gu­stu me­se­cu ove go­di­ne bi­lo je 130 in­ter­ven­ci­ja, u sep­tem­bru 274 in­ter­ven­ci­je, a od po­čet­ka ok­to­bra do sa­da 334 in­ter­ven­ci­je !
– Ka­rak­te­tri­stič­no da smo od pr­vog do de­se­tog ok­to­bra ima­li 218 in­ter­ven­ci­ja. Naj­te­ži dan bio sed­mi ok­to­bar ka­da je to­kom da­na bi­lo 64 in­ter­ven­ci­je. Od 11.30 do 20.30 ni­jed­no vo­zi­lo ni­je bi­lo u je­di­ni­ca­ma i na ga­še­nju po­ža­ra na otvo­re­nom pro­sto­ru bi­li su an­ga­žo­va­ni bu­kval­no svi va­tro­ga­sci-spa­si­o­ci. Ima­li smo sre­će sa­mo što u tom vre­men­skom pe­ri­o­du ni­je bi­lo po­ža­ra na stam­be­nim i pri­vred­nim objek­ti­ma jer ne bi­smo mo­gli in­ter­ve­ni­sa­ti ka­da su sva vo­zi­la i svi va­tro­ga­sci bi­li na te­re­nu – ka­že Pe­jić.
Za re­kor­dan broj po­ža­ra, ove go­di­ne se „po­klo­pi­lo“ vi­še stva­ri: vi­so­ka ce­na ku­ku­ru­za, mno­go lju­di pri­ku­plja za­o­sta­li ku­ku­ruz po nji­va­ma ta­ko što pre „pa­bir­če­nja“ za­pa­le nji­ve, po sta­rom obi­ča­ju i sa­mi se­lja­ci pa­le ku­ku­ru­zi­šte da bi lak­še ora­li i pri­pre­mi­li ora­ni­cu za se­tvu pše­ni­ce, a sve se do­ga­đa­lo u du­go­traj­nom su­šnom pe­ri­o­du i u vre­me ma­le vla­žno­sti go­ri­vog ma­te­ri­ja­la, pa su se po­ža­ri str­nih osta­ta­ka oti­ma­li kon­tro­li i za­hva­ta­li oko­li­nu.
– Bi­lo je i  slu­ča­je­va da smo u tri na­vra­ta ob­u­sta­vlja­li že­le­znič­ki sa­o­bra­ćaj na pru­žnim prav­ci­ma Be­o­grad-Šid i Be­o­grad-No­vi Sad. Pra­va je sre­ća da smo do­ja­vu do­bi­li na vre­me i da smo ima­li ka­pa­ci­te­te da iza­đe­mo na do­ja­ve da go­re že­le­znič­ki pra­go­vi ili vi­so­ke ši­ka­re kraj pru­ge. Da je u tim tre­nu­ci­ma na­i­la­zio voz, po­sle­di­ce bi bi­le ka­ta­stro­fal­ne čak i u slu­ča­ju da ma­ši­no­vo­đa pri­me­ti po­žar jer po­sto­ji mo­guć­nost da kom­po­zi­ci­ja ule­ti u va­tru – na­bra­ja Pe­jić i pod­se­ća da se u drum­skom sa­o­bra­ća­ju, na pu­te­vi­ma in­đij­ske op­šti­ne zbog za­di­mlje­ne sa­o­bra­ćaj­ni­ce, do­go­dio i je­dan lan­ča­ni su­dar, sre­ćom bez te­žih po­sle­di­ca.
Ogrom­ne su i šte­te ko­je je pre­tr­pe­la teh­ni­ka srem­skog va­tro­ga­sno-spa­si­lač­kog ba­ta­ljo­na pa su, zbog kva­ra ve­li­kog bro­ja vo­zi­la, srem­ski va­tro­ga­sci bi­li pri­nu­đe­ni da i sa­mi tra­že po­moć ko­le­ga. Po­moć je sti­gla iz va­tro­ga­snih bri­ga­da No­vog Sa­da i Be­o­gra­da u vi­du dva va­tro­ga­sna vo­zi­la.
– Zbog ve­li­kog bro­ja po­ža­ra, na jed­nom bro­ju na­ših va­tro­ga­snih vo­zi­la mo­ra­će se ra­di­ti ge­ne­ral­ne i dru­ge sku­pe po­prav­ke. Do­go­dio se čak i slu­čaj da nam se jed­no vo­zi­lo bu­kval­no ras­pa­lo ! Ono je pred­vi­đe­no za as­falt, ali ni­smo ima­li iz­bo­ra i vo­že­no je po te­re­nu, pa je na nje­mu po­pu­ca­lo sve na ša­si­ji, sre­ćom bez po­sle­di­ca po lju­de – ka­že Pe­jić.
Na svu mu­ku s po­ža­ri­ma na otvo­re­nom, ne­dav­no se u Sre­mu do­go­dio i po­žar i eks­plo­zi­ja sa tra­gič­nim po­sle­di­ca­ma: u po­ža­ru u Iri­gu se ugu­ši­la i iz­go­re­la jed­na že­na, dok je dru­ga žen­ska oso­ba stra­da­la u eks­plo­zi­ji ga­sa u sta­nu u No­vim Ba­nov­ci­ma.Ž.Ne­go­va­no­vić

J.Zur­ko­vić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: