Rotkvice nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala. One naš organizam snabdevaju kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom. Kako bi duže od dva dana ostale sveže i hrskave, savetujemo vam da ih zajedno sa korenjem stavite u posudu sa vodom i tako držite u frižideru.
Kada se narežu i nekoliko sati odleže u hladnoj vodi, rotkvice se mogu pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predjelo ukoliko ih napunite nadevom od mekanog sira.
Bilo začinjene u salati ili sveže kao dodatak na hleb namazan margarinom – rotkvice su prave vitaminske bombe. Prilikom kupovine, moraju imati sveže zeleno lišće s korenčićima na krajevima. Obratite pažnju i na veličinu, jer veće rotkice mogu biti stare, vlaknaste i šuplje. Da biste ih proverili, lagano ih pritisnute. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke.
Rotkvicama odrežite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Čuvajte ih u plastičnoj vrećici u frižideru najviše 5 do 7 dana.
Rotkvica podstiče lučenje probavnih sokova i rad creva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.
Svež sok dobijen od rotkvice stari je narodni lek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za lečenje upale žučne kese. Povoljno deluje na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, disajnih infekcija i kašlja.