Jarak – U sremskim baštama gaji se raznovrsno bilje i povrće našeg podneblja, a u bašti Radovana Žutića iz Jarka, koji sebe naziva proizvođačem retko gajenih vrsta povrća, uspevaju biljke čije seme potiče sa svih kontinenata. Špargla, brokoli, artičoke, bob, bamija, briselski kupus, radič, rabarbara, endivija, čajota, kineski kupus, tikve lagenarije, momordika, kikiriki, i druge vrste povrća čudnih imena mogu se naći kod Žutića. Dakako, Radovan i supruga mu Snežana gaje i klasične vrste povrća, ali njihova bio-bašta je tvrde, negovana integralnim, bio – hemijskim merama zaštite, jer oni proizvode zdravu hranu na zdrav način.
Egzotičnim povrćem Žutići su počeli da se bave 1995. godine pre svega iz ličnih, porodičnih razloga i od njega su živeli.
– Imam bazu od oko 120 vrsta raznovrsnog semenja, a poklonio sam svojevremeno Saveznom zavodu za biljne i životinjske genetičke rase tri vrste bamije. Nadam se da je neko od toga nešto stvorio, sačuvao. Ja sam pre 16 godina oboleo, napustio stari način ishrane i počeo da uzgajam biljke koje su bile osnov za početak ove proizvodnje – priča nam Radovan Žutić.
Potom su se za njegovu proizvodnju zainteresovali i neki prijatelji, koji su hteli da imaju na raspolaganju egzotično povrće tako da je proširio povrtnjak. Radovan Žutić proizvodi povrće na organski način. Povrće seje u mešovitoj strukturi, a ova struktura se formira tako da stvara dezorijentaciju štetnim insektima što doprinosi da se pesticidi, insekticidi, na primer, ne koriste u velikoj meri.
Na četiri jutra svog povrtnjaka ovaj diplomirani inženjer po struci, proizvodi dovoljno egzotičnog povrća i za porodicu i za prijatelje, a što pretekne proda. Kod njega ima i raznih vrsta pasulja, a seme crnog meksičkog pasulja doneo mu je Vladimir Pištalo koji predaje u Bostonu američku književnost. Pištala je ovaj pasulj lično oduševio, priča dalje Radovan, a on je razvio njegovo seme i proizvodi ga.
Učestvovali su supružnici Žutić na sajmovima hortikulture sa svojim proizvodima, stekli su veliki broj prijatelja, a za jednu kulturu su, seća se Radovan, svojevremeno osvojili specijalnu sajamsku nagradu.
– Upoznao sam se na sajmu sa privrednikom iz Zagreba, oženjenim Tajlanđankom, koji je zbog nemogućnosti da u svom gradu nabavi ovakve kulture za porodicu morao da putuje u Beču. On nije mogao da veruje da mi to povrće uzgajamo u Srbiji. Kad god dolazi u Beograd on obavezno navrati u Jarak – ističe Radovan Žutić i nastavlja – Neko egzotinko povrće ne zahteva više pažnje nego domaće, a neko kao momordika zahteva laboratorijske uslove svog prirodnog staništa. Kako to uspevamo? Ko poznaje prirodu i njene zakone može lako da izdvoji koja kultura iz tropskih područja može da se izdvoji i gaji kod nas – poručuje naš sagovornik.
I ove godine Žutići su zasejali bio baštu klasičnim povrćem i egzotičnim vrstama. Napravili su plan setve bašte, koristili biljke koje su dobri susedi, koje jedna drugoj čine dobru uslugu tako što zbog mirisa ili nečeg drugog odbijaju štetočine. Jer i tako se, uz ostalo, proizvodi zdrava hrana.
– Volim oplemenjivanje, donošenje novih biljaka koje su me uveseljavale, a to mi je omogućila proizvodnja egzotičkog povrća. Nije isto kad o nečem pročitate na internetu i kada ga sami proizvedete – poručuje Radovan Žutić iz Jarka.
S.Đaković
Jedno reagovanje na “Zdrava hrana na zdrav način”
Postovani Radovane i Snezana molila bih vas da mi kazete da li prodajete momordiku, jer sam cula da se koristi kao lek protiv raka a meni je tetka bolesna.
najlepse se zahvaljujem,
Nada