• petak, 26. april 2024.
Turski monoksil u Muzeju Srema
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Turski monoksil u Muzeju Srema

2. novembar 2018. godine

Sremska Mitrovica – U Muzej Srema nedavno dopremljen, iz Save izvučen čamac, znatno je mlađi od početne pretpostavke njegovih nalazača i javnosti koja je videvši slike drvene konstrukcije donela zaključak da se radi o nalazu starom nekoliko hiljada godina. I dok nisu izostali oni koji su brže-bolje konstatovali da se, “van svake sumnje” radi o “staro-srpskom” brodu, prvi stručni nalazi, obavljeni u Muzeju Srema govore da se ipak radi o monoksilu, rađenom od jednog drveta, najverovatnije hrasta i to  u periodu između 16. i 18. veka. Čamac je dugačak deset metara, na njemu su vidljivi tragovi dorade, a uočljivi su i metalni ubojci za jačanje konstrukcije.

Kako ističe prvi čovek Muzeja Srema Saša Bugadžija, ovaj oblik čamca je korišćen u dugom vremenskom periodu, od pra istorije pa sve do Turaka i otuda početna zabuna oko njegove starosti.

– Bez daljnje ekspertize mi ne možemo biti u potpunosti sigurni koliko je čamac star, ali prema onome što sada znamo, a to najčešće ne odstupa od konačne istine, sigurno je da nije star nekoliko hiljada godina, koliko je bilo reči, već datira iz vremena turske dominacije na ovim prostorima. Bilo kako bilo, radi se o retkom i izuzetno vrednom nalazu koji predstavlja značajno kulturno dobro i tako se prema njemu i odnosimo. Dalja analiza podrazumeva dublju analizu drveta, ali ne verujem da će biti većih odstupanja od trenutnih pretpostavki, naglašava Bugadžija.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: