• četvrtak, 18. jul 2024.
Savo Ostojić iz Sremske Rače kuvarstvo zamenio ratarstvom
Reportaža | Poljoprivreda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Savo Ostojić iz Sremske Rače kuvarstvo zamenio ratarstvom

7. jul 2024. godine

Iako je završio srednju školu za kuvara, Savo Ostojić iz Sremske Rače ovim poslom se bavio samo par godina, tokom kojih je nekoliko meseci proveo u Moskvi, a onda se vratio u svoje rodno selo gde se zaposlio kao noćni čuvar.

Ratarstvo, koje mu je prva ljubav, nastavio je da radi iz hobija, a u tom poslu veliku pomoć ima od svoja dva brata koji žive sa njim u zajedničkom domaćinstvu.

-Na ovaj način samo dopunjujemo kućni budžet, jer sam ja mali proizvođač koji obrađuje 11 hektara oranica, od čega sam 80 posto uzeo u arendu. Sejem osnovne poljoprivredne kulture: pšenicu, kukuruz, soju i suncokret. Prinosima nisam baš zadovoljan, jer je prošle godine bila suša tako da nam se i nije baš isplatilo. Kod nas u Rači svake pete godine dobro rodi, ranije je to bilo svake treće, ali zadnjih nekoliko godina sve nas ubija suša. Ali, šta ćemo, radimo koliko znamo i umemo, trudimo se, ulažemo maksimalno, ali uvek zavisimo od vremenskih uslova. Takođe, u poslednjih nekoliko godina zavisimo i od cena koje dosta variraju, recimo pre dve godine bio je skup repromaterijal, ali je zato rod bio dobar. Međutim, od 2022. godine pa naovamo sve je krenulo nizbrdo, svi smo ostali u dugovima. Ne kukamo samo mi mali poljorpivrednici, nego i oni koji obrađuju po sto hektara zemlje, svi smo u istom problemu – ovako priča Savo Ostojić, ratar iz Sremske Rače.

Ipak, bez obzira na tešku situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici, Savo je optimista i veruje da dolaze bolji dani. Kaže da “još nema predaje”, a najveća motivacija mu je ljubav prema poljoprivedi.

-Braća i ja posedujemo svu potrebnu mehanizaciju, imamo tri traktora, priključke, a dokupili smo još i dodatnih prikolica. Biram uvek jače mašine jer moram da stignem i na redovan posao i na njivu. Pokušao sam da dobijem neke kredite, ali banke su nakon korone toliko pooštrile uslove da je do kredita jako teško doći i velika je procedura. Uspeo sam da dobijem samo jedan kredit da kupim traktor. Od države nisam uzimao nikakve podsticaje pošto sam kupovao polovnu mehanizaciju. Kada je reč o planovima, pokušaću da se borim da dobijem još zemlje u arendu, ali ne znam hoću li u tome i uspeti, jer je velika konkurencija – kaže Savo.

Prošle godine Sremska Rača bila je jedno od brojnih sela koje je početkom avgusta zahvatila afrička kuga svinja.

Kako kaže Savo, ta bolest ih je unazadila, jer im je uništila gotovo kompletan stočni fond u selu.

On je imao u planu da otvori mini farmu, međutim, kuga ga je u tome sprečila. Uginulo mu je svih 15 komada svinja koliko je u tom trenutku imao, tako da je odlučio da od tog posla odustane.

S. Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: