• sreda, 17. jul 2024.
Obeležen dan Mesne zajednice Grabovo
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

Obeležen dan Mesne zajednice Grabovo

9. jul 2024. godine

U nedelju, 7 jula, u Grabovu na spomen obeležju u centru sela, u prisustvu građana, meštana, potomaka i rodbine stradalih žrtava u Drugom svetskom ratu, obeležen je Dan Mesne zajednice.

Nakon parastosa i osveštanja spomenika žrtvama fašističkog terora, minutom ćutanja odata je pošta stradalima a vence i cveće položile su delegacije SUBNOR-a opštine Beočin, Opštine Beočin, Mesne zajednice Grabovo i političkih partija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Prisutnima su se obratili član predsedništva SUBNOR-a opštine Beočin Stevan Đurđević i predsednik Saveta Mesne zajednice Grabovo Milan Jelić.

U govorima su evocirane uspomene na tragične događaje u kojima je stradalo 232 žitelja Grabova, što je predstavljalo trećinu tadašnjeg stanovništva, dat je osvrt na događaje poput racije i odvođenja svih odraslih meštana u sremskomitrovačku kaznionu, 21. avgusta 1942. godine, kao i streljanje svih muškaraca ovog fruškogorskog sela.

Sa željom da se istorija ovog sela nikada ne zaboravi a pomen na žrtve bude večan, zahvaljujući saradnji SUBNORA opštine Beočin i lokalne samouprave, od novembra 2023. godine u centru Grabova postavljene su spomen ploče na kojima su uklesana imena i prezimena svih Grabovčana stradalih u Drugom svetskom ratu kojima su građani i ovom prilikom odali poštu.


foto: Ismet Ademovski

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: