• četvrtak, 18. jul 2024.
Kako da zaštitimo kožu od sunca
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Kako da zaštitimo kožu od sunca

18. jun 2024. godine

Koža je naš najveći organ, koji je velikim delom izložen UV zracima u letnjem periodu. Bez zaštite svaka koža trpi, bez obzira da li lako ili teško dobija pigment.

O tome kako da najbolje zaštitimo kožu od sunca razgovarali smo sa dr Jelenom Filipović, specijalistom dermatovenerologije.

SN: Koje su opasnosti za kožu od sunca?

-Bez adekvatne zaštite koža brže stari, potom nastaju pigmentacije, a u daljem toku je ta koža izložena mogućnosti rekanceroza i naposletku nastanka karcinoma. Moram da naglasim da sunčanje nije samo kada se leži na peškiru pored neke vode, već postoji izloženost UV zracima tokom svakodnevnih aktivnosti, pa je zato i važna svakodnevna zaštita.

SN: Kako izabrati kremu za fotoprotekciju?

– Kada je lice u pitanju, kremu treba birati po tipu kože i eventualne problematike na licu. Uvek obratite pažnju da krema pored SPF oznake 30/50 ima i oznaku UVA, što znači da štiti od UVB i UVA zraka.

SN: Kako još možemo da se zaštitimo od sunca?

Ne savetuje se izlaganje direktnom suncu kada je UV indeks najviši, a to je u periodu između 10 i 17 časova. Pored redovnog obnavljanja kreme, idealno na dva sata, koristite šešire, naočare, lagane materijale koji pokrivaju veće površine kože.

SN: Šta podrazumeva pregled mladeža?

– Lično preferiram i praktikujem digitalnu dermoskopiju. To je pregled tokom kojeg se fotografišu svi mladeži dostupni pregledu, kao i delovi tela gde nema mladeža. Na osnovu toga imamo kompletan uvid u stanje postojećih, kao i mogućnost da pri svakom narednom pregledu ispratimo koji su stari mladeži, da li su pretrpeli neke promene i da li ima novonastalih.

SN: Kada je najbolje vreme da se uradi pregled mladeža?

-Najbolji period za ovaj pregled su jesen i zima, kada koža nije osunčana, zbog preciznosti, jer kada se radi na osunčanoj koži i sami mladeži menjaju svoj realan izgled, kao i ostatak kože.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: