• sreda, 21. februar 2024.
Otvaranje obnovljene Spomen-kuće Save Šumanovića
Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

Otvaranje obnovljene Spomen-kuće Save Šumanovića

13. februar 2024. godine

Spomen-kuća Save Šumanovića, koja je izuzetan spomenik kulture za čitavu državu, u potpunosti je obnovljena sredstvima Ministarstva kulture i opštine Šid i za javnost će biti otvorena u sredu, 14. februara, u okviru zvaničnog programa obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije, izložbom „Sava Šumanović – kod kuće za praznik“.

Nakon oštećenja krova tokom velike oluje u julu prošle godine, Ministarstvo kulture je odmah reagovalo i izdvojilo sredstva za neophodnu sanaciju, kako za rekonstrukciju krova, tako i za neophodne zidarske, stolarske i fasaderske radove, a obezbeđena sredstva iskorišćena su i za proširenje radova na unutrašnjost objekta, koji su završeni.

Kuća Save Šumanovića, koja predstavlja veliko kulturno blago Šida i Srbije, obnovljena je prvi put posle 25 godina.

Kuću je sagradio 1867. godine Paja Nikolić za potrebe pivare, a krajem 19. veka, porodica Šumanović doselila se u ovu kuću iz Vinkovaca i u njoj je jedan od najvećih i najpriznatijih slikara današnjice, Sava Šumanović proveo svoju ranu mladost i poslednje godine života, a iz ove kuće je 28. avgusta 1942. godine odveden na stratište. U unutrašnjosti objekta sačuvani su autentični elementi iz tog vremena.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: