• četvrtak, 18. april 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!

23. februar 2024. godine

Naslov: I onda opet, iz početka

Autor: Filip Grujić

Pisac i dramaturg, Filip Grujić kojem je ovo već treći roman, autor je više drama koje su na pozorišnim repertoarima i dobitnik Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo 2020.

Roman „I onda opet, iz početka“ govori o mladiću koji se „oprašta“ sa svojim dvadesetim godinama života i polako „ulazi“ u tridesete. Tranzicija mu donosi niz pitanja kao što su, šta je ono što zaista želi? Dok pripoveda o svojim roditeljima, prijateljima i ljubavima dobijamo uvid u život jednog milenijalca. Njegov junak, Andrej, večito je u potrazi za nečim. Pisac ispisuje priču o problemu mladih, koji žele da budu nedefinisani, a sa druge strane ne znaju kako da žive nedefinisani. Koji se zaljubljuju, ali imaju strah šta će ta zaljubljenost da im donese.

I onda opet iz početka jeste i ljubavni i roman o porodici, ali i roman o strahu od samoće – „Ukoliko u nekom trenutku razbiješ strah od toga da budeš sam, u smislu toga da ne moraš stalno da juriš neke osobe kako bi ti popunile prostor, kada shvatiš da ne moraš da udovoljavaš nekim osobama samo zato da bi ostali deo tvog života, nego prosto da prihvatiš sebe i da ti je to u nekom smislu dovoljno.” – navodi Grujić, u jednom intervjua. Navodi i sledeće – „Bojimo se života u dvoje, odnosno troje, ali se podjednako bojimo i da živimo sami. Bojimo se da budemo sa roditeljima, ali se bojimo i da ne budemo sa njima. Bojimo se da budemo u vezi, bojimo se da plivamo sami. Mislim, sve je to jedna prevelika komplikacija. Koliko bih samo voleo da možemo neopterećeno da volimo i neopterećeno da samujemo.“– objašnjava autor.

Zapravo, sve je tako jednostavno: „Nastavljaš pravo i u nekom trenutku, negde i s nekim, stižeš kući. Izuvaš se i pereš ruke. Umivaš lice. Vreme je za spavanje. I onda opet, iz početka.“ (citat iz knjige)

Aleksandra Topić, bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: