• sreda, 21. februar 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za vikend!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za vikend!

22. decembar 2023. godine

Naslov: Sve će biti savšeno

Autor: Lorenco Marone

Roman “Sve će biti savršeno“ italijanskog pisca Lorenca Maronea, tematski ostaje veran porodičnim odnosima, samo je ovog puta ispričan glasom četrdesetogodišnjeg sina koji provodi par dana sa teško bolesnim ocem. Odnos koji je obeležilo očevo odsustvo i uzdržanost, nesreća i rana smrt majke, za rezultat ima da je Andrea Skoto nesređen, nezreo i frustriran, ispunjen ljutnjom, bez planova i ambicija. Pokušavajući čitavog života da pobegne od porodičnih obaveza, Andrea je, zbog sestrinih obaveza, primoran da uleti u pravu avanturu sa ocem, nekadašnjim kapetanom. U nameri da poslednje dane provede kao slobodan čovek, Libero Skoto, pravi maher, vešto manipuliše svojom već odraslom decom. Priča koja dotiče sve – odnos sa roditeljima, suočavanje sa prošlošću, povratak u mesto odrastanja, preispitivanje.

“On se napokon okrenuo zaronivši pogled u moj, a ja sam konačno uhvatio u njegovim očima osećaj izgubljenosti koji je ga je preplavio … U tom trenutku shvatio sam da ima nečeg zajedničkog u odnosu između roditelja i dece, nečeg što se krije u pogledu, meša se sa dahom i povezano je sa čulima…“ (citat iz knjige)

Naslov: Isidora Dankan i Sergej Jesenjin

Autor: Dajana Mouzli

Roman Dajane Mouzli donosi ljubavnu priču između Sergeja Jesenjina, slavnog ruskog pesnika s početka 20. veka, i Isidore Dankan, proslavljene američke balerine. Priču o njihovoj strastvenoj i burnoj vezi koja se razvila u vreme komunizma, kada su oboje verovali u ideale tog vremena. Isidora Dankan i Sergej Jesenjin su se zaljubili u doba kada su komunistički ideali bili na vrhuncu, a njihovu ljubavnu priču pratila je nesputana i buntovna strast koja ih je odvela ka tragediji.

„Smrću Jesenjina ne završava se povest o tragičnoj ljubavi pesnika i umetnice…“ (citat iz knjige)

Naslov: Poslije kiše

Autor: Rade Šerbedžija

U knjizi “Poslije kiše” Šerbedžija nastavlja tamo gde je s prvom autobiografskom knjigom “Do poslednjeg daha” stao – pa pripoveda o holivudskim ulogama, američkoj filmskoj industriji, o planetarno popularnim zvezdama s kojima je sarađivao ali i o “malim”, anonimnim ljudima s kojima ga je život spajao, o povratku u Hrvatsku te o događajima iz prošlosti i sadašnjosti koji su uticali na njegovu sudbinu i umetničku karijeru.

Od malog mesta Bunić u Lici gdje je rođen, Vinkovaca gde je odrastao, Ljubljane i Londona u kojima je proveo svoje prve izbegličke godine, do Santa Monike gde je u Americi živio, Brijuna na kojima već sedamnaest godina svakoga leta igra kralja Leara, i Rijeke u kojoj danas radi kao profesor glume.

U knjizi “Poslije kiše” Rade Šerbedžija progovara o ljudima, gradovima, svetovima, umetnosti, idealima i uspomenama koje su nadživele sva naša nevremena. Ipak, više od svega, piše o ljubavi. O ljubavi prema porodici, prijateljima, zavičaju, vinu, fudbalu, domovini, muzici, pozorištu i pobratimstvu koje sve to povezuje.

“Slušaj, sine, ne mislim ja baš sve onako kako sam napisao u pismu. Ali morao sam te malo zastrašiti za tvoje dobro. Znam ja da si ti pošten i dobar, ali si uvek bio i naivan i nagao. A to nije dobro u životu..” (citat iz knjige)

Bibliotekarka: Aleksandra Topić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: