• četvrtak, 22. februar 2024.
Pošumljavanje planinarske staze
Društvo | Vesti
0 Komentara

Pošumljavanje planinarske staze

30. novembar 2023. godine

Кompanija Aptiv mobility services d.o.o. Novi Sad, organizovala je volontersku akciju na području Nacionalnog parka Fruška gora u partnerstvu sa Arhus centrom Novi Sad i NP Fruška gora. Volonterski tim zaposlenih u kompaniji Aptiv, volonteri Arhus centra i Кaritasa Sremska Mitrovica su uz nadzor stručnog osoblja Uprave NP Fruška gora, sproveli plansku sadnju 1.300 sadnica bukve i hrasta, postavljanjen je drveni mobilijar, nove info table i obnovljena markacija na kružnoj planinarskoj stazi dužine 11 kilometara “Iriški venac-Manastir Novo Hopovo-Staro Hopovo”. Uz to, na ovom području je sakupljan komunalni otpad i postavljeno 20 kućica za ptice.

Organizator akcije Arhus centar Novi Sad deo je mehanizma Zelena stolica u okviru kojeg se jačaju volonterski kapaciteti nevladinih organizacija širom Srbije. Tako je pored Vojvođana bila prisutna i grupa volontera iz Pirota.

-Nakon uspešno sprovedenog projekta, od značaja je naglasiti da je planska sadnja drveća daleko više od običnog hortikulturnog poduhvata. Ona ima sposobnost da doprinese smanjenju efekta staklene bašte, pomaže u regulaciji kvaliteta vazduha. Ovo nije samo estetski akt, već i korisna mera za očuvanje našeg ekosistema. Planska sadnja drveća podrazumeva i odabir odgovarajuće vrste kao i određivanje optimalnog vremena za sadnju. Značaj pošumljavanja je ogroman, posebno u prirodnim rezervatima kao što je Nacionalni park Fruška gora, koji je pretpeo ogromnu štetu tokom letnjih oluja ove godine. Pošumljavanje doprinosi obnovi staništa za biljne i životinjske vrste. Novozasađeno drveće pruža dom mnogim vrstama ptica, životinja i insekata, čime se čuva prirodni biodiverzitet ovog područja – istakao je Živko Cvetković, direktor JP „Nacionalni park Fruška gora“.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: