• nedelja, 16. jun 2024.
Tragom carskih galija
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Tragom carskih galija

3. septembar 2023. godine

Pitoma, a opet na momente divlja, reka Sava, kolevka nekadašnjeg Sirmijuma, od pamtiveka je bila velika tajna i sila oko koje se život gradio. Bogata prošlost i uzbudljiva sadašnjost reke su nešto čime se stanovnici Sremske Mitrovice ponose i žele da podele sa celim svetom.

Sunce, vedro nebo i šum talasa pomešan sa zvukom brujanja motora najavili su krstarenje. Površinu vode koja se presijavala na avgustovskom vrelom suncu i neodoljivo mamila da uroniš u njeno plavetnilo sekao je katamaran koji je prevozio malu, odabranu grupu putnika – turističke vodiče i lokalne novinare.

Za ekipu Sremskih novina koja se našla na katamaranu to nije bio samo posao, nego i dvosatni beg od vrelog gradskog asfalta i svakodnevnih obaveza. Duž plovidbe rekom vratili smo se u prošlost Sirmijuma, sve do nastanka imena grada, pa čak i dalje.

Na putovanje krenuli smo iz nedavno otvorenog rečnog pristaništa, gde su nekada, kako smo doznali tokom vožnje, pristajale i carske galije. Nizali su se pejzaži, ali i priče, svaka naredna zanimljivija od prethodne. Čuli smo puno toga o prilikama koje su se dešavala na ovom prostoru još u doba Rimljana o čemu svedoče brojne iskopine, pa o vekovima koji su usledili i svaki doneo nešto novo – druge ljude, kulture, običaje. Uz tihi zvuk motora polako krstareći rekom preplitale su se priče i o građevinama čije obrise na obe obale smo mogli da vidimo, nekadašnjem starorimskom Artemidinom mostu na kojem su pogubljeni Sveti Irinej i Sveti Dimitrije, po kome naš grad nosi ime, o crkvama čiji krovovi ponosno stoje kao svetionici i drugim objektima. Putovanje se nastavilo, sa desne strane pratili su nas kej i šetalište, a mi smo pokušali da priču koju smo upravo čuli pretočimo u slike, da zamislimo kako su nekada tu pristajali splavovi, dovozila roba, a u veliki žitni magacin smeštala pšenica. Njan transport se odvijao Savom do reke Кupe, pa još dalje, sve do morskih luka…

Ubrzo su se pred našim očima pojavili ostaci starog pontonskog mosta, a mi, skoro neosetno. iz istorijske priče stigli smo do savremenog života današnje Mitrovice o kojima su nam „govorila“ dva industrijska objekta – sa leve strane Drvni kombinat i sa desne strane reke brodogradilište Vahali, koje izgrađuje najveće rečne kruzere na svetu. Upravo tu je katamaran napravio krug i krenuo ka početnoj tački.

Prema rečima Ivane Macurić iz Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, ideja je da krstarenje rekom Savom već naredne godine bude sastavni deo ponude posetiocima carskog Sirmijuma.

-Okupili smo na jednoj promo turi naše lokalne vodiče sa kojima želimo da razmenimo ideje o tome šta može da se vidi krstareći rekom Savom i koje to priče mogu da se ispričaju tom prilikom turistima, odnosno na koji način iskoristiti veliki potencijal naše reke i privući veći broj posetilaca. Svi smo se složili da ima puno toga da se kaže, istorija ovog grada je duga i bogata i to je ono što Mitrovicu čini posebnom. Priča i legendi ima na pretek i mogu biti vrlo zanimljive turistima – rekla je Macurić.

Ona je objasnila da će se već u narednom periodu velika pažnja posvetiti uvođenu krstarenja Savom u redovnu turističku ponudu.

-Potencijal reke Save nije iskorišćen dovoljno i to je nešto što ćemo pokušati da promenimo u budućnosti. Zamisao nam je da od naredne godine bar jednom nedeljno organizujemo krstarenje rekom. Turistička organizacija grada je nedavno sugrađanima poklonila besplatnu turu za koju je interesovanje bilo iznad svih naših očekivanja, što govori u prilog tome da će – ukoliko naša ideja zaživi, to biti pravi potez – dodala je Macurić.

Milan Janošević, turistički vodič iz Sremske Mitrovice, kaže da je on dečak sa Save i zaljubljen u reku, te se slaže da njen veliki potencijal treba maksimalno iskoristiti.

-Izuzetno mi se svidela ideja potekla od Turističke organizacije i nadam da će konačno doći na red valorizacija naše reke. Mi Mitrovčani znamo za sve njene čari i želimo da ih podelimo sa gostima, sa turistima. Puno je toga što Sava nudi, od uživanja na plažama, preko ribolova, do vožnje čamcima, plivanja i šteta bi bila da se taj njen potencijal ne iskoristi. Uz pravu prezentaciju verujem da će iz godine u godinu biti sve više zaljubnjenika u ovu prelepu reku – rekao je Janošević.

Sa njegovim rečima vožnja se privela kraju, a putnici restartovani, sa novim pričama o Savi i Mitrovici od kojih su neke znali, a pojedine čuli prvi put vratili su se svojim svakodnevnim zaduženjima sa jednim ciljem više – da prenose dalje priču o čudesnoj reci i čudesnom gradu.

S.M./D.T

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: