• četvrtak, 28. septembar 2023.
AFRIČКA КUGA SVINJA U SREMU: Prvi slučajevi zaraze
Poljoprivreda
0 Komentara

AFRIČКA КUGA SVINJA U SREMU: Prvi slučajevi zaraze

5. avgust 2023. godine

Afrička kuga, zarazna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje, u Srbiji je primećena u maju ove godine. Prema poslednjem saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 24. jula, na 918 gazdinstava na teritoriji 30 opština, u 12 upravnih okruga, potvrđeno je 1.363 slučaja afričke kuge svinja kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule. Izvršena je eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva. U saopštenju se navodi da je za uginule i ubijene svinje vlasnicima životinja predviđena puna finansijska nadoknada po hitnom postupku. Ovi podaci odnose se na grad Beograd, kao i na Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Šumadijski i Sremski okrug.

Na pojavu afričke kuge u staropazovačkoj Opštini ukazala je Dušanka Golubović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede:

-Bolest je identifikovana u jednom domaćinstvu u Surduku, gde su odmah preduzete sve potrebne mere. Veoma je važno da se odgajivači svinja, velike farme ali i svi ostali građani uključe u proces preventive i sprečavanja širenja ove bolesti jer svojim postupanjem možemo dosta da učinimo. Apelujem na poljoprivredna domaćinstva, koja drže svinje, da primenjujuju sve preporučene biosigurnosne mere, da prijavljuju svaki slučaj bolesne svinje, jer je vrlo važno da se bolest otkrije na vreme kako se ne bi širila. Nisu manje značajni ni lovci, lovačka udruženja, koja takođe moraju da se pridržavaju propisanih mera, kako bi se sprečilo širenje ove zarazne bolesti.

Dragana Stojanović, načelnica Odeljenja za poljoprivredu Opštine Stara Pazova, tim povodom je rekla da su u surdučkom domaćinstvu, gde se pojavila afrička kuga, preduzete sve mere dezinfekcije.

-Uginulo je nekoliko svinja, a nad preostalima je izvršena eutanazija, ukupno se radi od desetak komada. Mi smo izdali upozorenje uzgajivačima, lovcima i svim ostalim građanima, koji mogu da nam se obrate radi detaljnijih informacija.
Simptomi afričke kuge svinja su: iznenadno uginuće jedne i više životinja, gubitak apetita, krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje i povraćanje životinja. Ova virusna bolest s kojom se bori ceo region, u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019.godine.

Inđija za sada bezbedna

Stotinupedeset svinja u dvorištu Daneta Lončara u Beški sada je pod rizikom, zajedno sa celim stočnim fondom inđijske opštine, da će biti zaraženo afričkom kugom, koja nemilice pogađa ovu životinju.

-Uplašen sam i zabrinut šta će biti, nikog ne puštam na farmu, i obavljamo kompletnu dezinfekciju pri ulasku i izlasku, kaže Lončar i dodaje da je čuo za primere kuge u staropazovačkoj opštini.

-Osim u Surduku, afrička kuga svinja zabeležena je i u jednom domaćinstvu u Belegišu. U ova dva domaćinstva, ukupno 86 svinja. U staropazovačkoj opštini evidentirano je još 12 prijava potencijalnih slučajeva i to je razlog da mere prevencije u inđijskoj opštini podignemo na maksimum, rekao je Stevan Živojinov, republički veterinarski inspektor.

-Neophodno je sprečiti kontakt sa divljim svinjama, koje su rezervoari virusa, što se posebno odnosi na lovce, dezinfikovati odeću i obuću, postaviti dezbarijere na ulasku i izlasku iz objekata u kojima su svinje, ne hraniti životinje pomijama i izbegavati pašno držanje svinja, istakao je Živojinov, i objasnio kako prepoznati afričku kugu svinja.

-Događa se iznenadno uginuće jedne, ili više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena temperatura i krvarenje po koži, neki su od prvih znakova kuge svinja, kaže veterinarski inspektor, i dodaje da obolevaju samo svinje, kao i da u slučaju pojave afričke kuge sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu.

Inđijske mesne zajednice već prave planove aktivnosti, načine saradnje sa poljoprivrednicima i lovcima, pre svega, kaže Novica Temunović, predsednik Mesne zajednice Beška:

-Informisaćemo sve stočare o zaključcima sa sastanka, predstavićemo im sve preventivne mere i kontinuirano biti u kontaktu, rekao je Temunović.
U opasnosti da prenesu svinjsku kugu su i veterinari, koji su, zbog toga, preduzeli mere prevencije, istakao je inđijski veterinar Zoran Кnežević:

-Svi koristimo prskalice za dezinfekciju, Opština Inđija ne pripada svinjarskom Sremu, ali ima oko 5.000 svinja na svojoj teritoriji, na šta treba dodati i individualna domaćinstva koja drže svinje za svoje potrebe, pa je opreznost neophodna, zaključio je Кnežević.

Кao poseban problem istaknut je nelegalan promet i transport svinja, vođenje nerasta po selima, kao i kontakt lovaca sa divljim svinjama, koje su resursi ovog virusa za koji ne postoji vakcina i od kojeg nema lečenja.

Pomoćnik predsednika Opštine Inđija Živan Živanović naglasio je da se mora pojačati komunikacija sa seoskim mesnim zajednicama i stočarima, kako bi bile preduzete preventivne mere na teritoriji cele opštine, sa posebnim apelom na lovačka udruženja da ne zalaze u zaražena područja.

-Smisao sastanka je, pre svega, preventiva. Nemamo zaraženih slučajeva, ali se graničimo sa zaraženim područjem, pa smo zato pozvali stočare, veterinare i veterinarskog inspektora, kako bismo učinili sve da svinjska kuga obiđe naš grad, rekao je Živanović.

U slučaju zazare sprovodi se ubijanje svih životinja na gazdinstvu, a zbrinjavanje leševa radi inđijska kompanija „Energozelena“ koja je izgradila prvo postrojenje za preradu opasnog životinjskog otpada, u skladu sa najstrožijim standardima iz oblasti zaštite životne sredine i bezbednosti.

-Resorno ministartsvo pokušava da stalnim savetima pokaže značaj borbe i preventivnih mera koje je neophodno sprovesti za sprečavanje širenja ove pošasti, istakao je Živojinov. On je rekao da su Sremski i Mačvanski okrug regioni sa najvećim brojem svinja i kao takvi su meta virusa, i naglasio da je naš zadatak da suzbijemo dalji prodor virusa.

-Biosigurnosne mere su jedan vid zaštite, vakcinacije nema, kao ni lečenja, jer virus je dosta patogen i samo mi pojačanim oprezom možemo da se borimo protiv njega.

Sigurna potvrda prisustva afričke kuge svinja je nalaz Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, koji je nadležan institut za ovu teritoriju.
Osim u Staru Pazovu, afrička kuga svinja, kada je reč o Sremskom okrugu, za sada je ušla i u Opštinu Šid. Trenutna tendencija je da se afrička kuga svinja beleži uzvodno tokom Dunava, od Požarevca, preko Кostolca, Pančeva, beograda, Čente.

B.T. – M.S.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: