• subota, 9. decembar 2023.
„Discover Serbia“ za čistiju prirodu
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

„Discover Serbia“ za čistiju prirodu

4. jul 2023. godine

Velika akcija čišćenja kanala Modran u Mačvanskoj Mitrovici i priobalja u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ realizovana je početkom juna zahvaljujući organizaciji „Discover Serbia“. Ova ekološka akcija okupila je više od 70 volontera iz različitih IT kompanija iz Beograda, a podršku u realizaciji pružili su i predstavnici Rezervata na čelu sa upravnikom Slobodanom Simićem i Mihajlom Stankovićem koji je predvodio stručni tim.

Кako je objasnio predsednik organizacije „Discover Serbia“, diplomirani inženjer šumarstva Vladimir Pavlović glavni cilj akcije čišćenja kanala kroz koji voda iz Save teče ka Zasavici jeste uklanjanje čvrstog plutajućeg otpada koji predstavlja ozbiljnu pretnju za ptice, ribe i ostale životinje koje naseljavaju priobalje.

-„Discover Serbia“ je organizacija koju su pokrenuli istinski ljubitelji prirode, mahom inženjeri šumarstva i ekologije. Brojimo preko 40 inženjera, 10 doktora nauke, a pridružile su nam se i brojne poznate ličnosti, kao što je naš slavni glumac Dragan Jovanović. Inače, organizacija je oformila ekološku flotu i raspolaže sa 6 čamaca specijalne namene, čiji je zadatak da pomaže lokalnim zajednicama na teritoriji cele Srbije. S obzirom na činjenicu da su čamci plitkog gaza prilagođeni za ovaj tip kanala, akcija u Zasavici i Mačvanskoj Mitrovici je sprovedena na najefikasniji način – rekao je Pavlović.

On je dodao da su slične akcije prethodnih godina realizovane na više lokacija širom zemlje, te da su iste pažljivo birane, a da je fokus pri odabiru stavljen na lokacije koje imaju turistički potencijal, što je upravo slučaj i sa Zasavicom.

-Posle Obedske bare, Кoviljskog rita, Lima, Ibra, došli smo u Zasavicu, jer smatramo da je u pitanju dragulj turizma Srbije i osetili smo moralnu odgovornost da pomognemo ovom zaštićenom području, a na taj način što smo kanal koji napaja vodom rezervat očistili prvenstveno od plutajućeg otpada. Akciji se priključilo više od 70 volontera koji su bili podeljeni u dve grupe – mornarica koja je čistila sam kanal i pešadija koja je ručno uklanjala autohtone vrste bilja koje takođe ugrožavaju rezervat – reči su Pavlovića.

Predsednik organizacije „Discover Serbia“ je istakao da se tokom rekognosiranja terena došlo do zaključka da je najveći problem, odnosno uzrok zbog kojeg je kanal izuzetno zagađen, nedostatak komunalne infrastrukuture, ali i u određenoj meri nesavesnost meštana.

-Očistili smo deo kanala u dužini od oko 1 kilometra koji je bliži rezervatu, a zatim smo postavili plutajuću barijeru koja će sprečavati dalji dotok smeća iz gornjeg dela kanala, gde i ima i najviše otpada. Ovo je naša prva prva akcija u severnoj Mačvi, ali svakako ne poslednja, te u ime Organizacije pozivam ekološki ogovorne kompanije da nas kontaktiraju, a kako bi uz njihovu podršku nastavili sa započetim. Budimo deo pozitivne promene i zajednički doprinesimo čistijoj i zdravijoj prirodi – poručio je Pavlović.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: