• sreda, 4. oktobar 2023.
Nova zbirka pesama Slobodana Cvitkovića iz Šida
Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

Nova zbirka pesama Slobodana Cvitkovića iz Šida

13. jun 2023. godine

Nakon tri zbirke pesama i dva romana, Slobodan Cvitković iz Šida objavio je novu zbirku pesama pod nazivom “Samo pesma istinu zna”.

-Do sada još uvek nije održana promocija knjige. Prošla je bila u Kulturnom centru u Novom Sadu, pa je i za ovu bilo nekih razgovora da ćemo je tamo predstaviti. Međutim, zbog mojih zdravstvenih problema za sada još uvek ništa nije dogovoreno kada će promocija biti održana. U međuvremenu nastupam na raznim književnim susretima. Poslednji u nizu bili su u Starim Ledincima i u Vašici, gde sam učestvovao na Jastrebićevim književnim susretima – kaže Slobodan Cvitković iz Šida.

O njegovoj novoj knjizi Miloš B. Ivetić, u predgovoru ističe da bi ovu zbirku mogli podeliti na “standardne pesme” i glose, dok tematski gledano može da se podeli u podcikluse koji se tematski razlikuju i obrađuju: selo ili Srem, oca i sina, otadžbinu i znamenite ličnosti Srbije.

-Autor kroz 12 glosa počast odaje pesničkim veličinama, poput Branka Miljkovića i njegovom Sonetu o neporočnoj ljubavi, Velimiru Rajiću kroz Neuzvraćenu ljubav, Miroslavu Antiću kroz Senke, Njegošu kroz Misli u pesme pretvorene, Zmaju kroz Sićane slavuje, Aleksi Šantiću i njegovom pesmom u Ravnom Sremu. Ipak, najveću sličnost autora vidim sa Jesenjinom. Obojica sa posebnim poštovanjem pevaju o ocu, selu i životnoj nesreći. Autor veliča život na selu i pesmom se bori protiv gašenja sela i zova velegrada. Kroz pesme su protkane mudrosti o životu koje autor dariva čitaocima – stoji, između ostalog u predgovoru Miloša B. Ivetića.

Inače, Slobodan Cvitković je od osnivanja član Književne zajednice Šid. Takođe je i član Saveza književnika u otadžbini i rasejanju iz Novog Sada. Sarađuje sa nekoliko književnih udruženja, saveza, asocijacija i klubova iz Beograda, Kragujevca, Kruševca i drugih gradova Republike Srbije i Republike Srpske. Zastupljen je u preko 300 časopisa i zbornika proze i poezije. Za svoje radove dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, a sa ponosom pominje svoju Decembarsku nagradu – najveće priznanje koje se dodeljuje zaslužnim građanima svakog 6. decembra, povodom proslave Dana oslobođenja Šida.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: