• sreda, 24. april 2024.
Izložba slika Majde Kurnik u mitrovačkoj galeriji
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Kultura
0 Komentara

Izložba slika Majde Kurnik u mitrovačkoj galeriji

4. april 2023. godine

Svečano otvaranje izložbe slika Majde Кurnik (1920 – 1967), „Život pretočen u slike“ iz Umetničke kolekcije Ružice Stojiljković iz Beograda zakazano je za utorak, 4. aprila u 18:00 časova u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Majda Кurnik, slikarka i intelektualka, Slovenka, po poreklu duboko je vezana za Beograd, gde je provela veliki deo svog životnog i profesionalnog veka. Ličnost velikog duha, kroz svoje lično proživljene drame, uspone i padove ostavila je iza sebe značajnu umetničku zaostavštinu, koja se danas nalazi u domaćim galerijama i privatnim kolekcijama, ali i dala nemerljiv doprinos srpskoj kulturi i istoriji umetnosti svoga
vremena.

Majda Кurnik je rođena 1920. godine u Šalama, kod Velenja (Slovenija). Drugi svetski rat naterao je njenu petočlanu porodicu da izbegne u Srbiju. Umetničko obrazovanje stiče, prvo u privatnoj likovnoj školi Mladena Josića, a potom, od 1943. na Likovnoj akademiji u Beogradu.

Aktivno učestvuje u ratu, od kraja 1944. godine, kao ratni slikar i jedina žena slikar, u sastavu Treće armije. Nakon diplomiranja 1949. izlaže sa grupom „Samostalni“, izložbama ULUS-a, Oktobarskog salona i beogradskog slikarskog kruga. Umrla je u Beogradu 1967. godine.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: