• subota, 18. maj 2024.
Žene iz Martinaca čuvaju kulturu, tradiciju i običaje
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Žene iz Martinaca čuvaju kulturu, tradiciju i običaje

12. mart 2023. godine

Akcenat u radu članice Udruženja stavljaju na uključivanje dece u sve njihove aktivnosti kako bi u budućnosti imali generacije koje će dati svoj doprinos u očuvanju kulturnih dobara i tradicije

Udruženja žena u seoskim sredinama omogućavaju svojim članicama da stvaraju, uče, putuju, budu društveno angažovane i druže se. U Martincima je Udruženje žena osnovano još 2004. godine, ali je, na inicijativu mlađih Martinčanki, podmlađeno 2021. godine. Na čelu Udruženja nalazi se predsednica Aleksandra Puđa.

-Udruženje broji oko 20 članica, a primarni cilj nam je okupljanje žena radi druženja i želja da se učešćem u raznim akcijama i događajima doprinese razvoju sela i slanju slike o lepotama Martinaca u svet. Takođe, cilj nam je da kroz različite edukativne programe kod dece razvijemo svest o značaju kulturnog nasleđa. Deca treba da nauče i da upoznaju šta je kulturni identitet jednog naroda. Obnavljanju rada prethodile su humanitarne akcije “Za Minjin osmeh” i za decu sa Kosova, u kojoj su naše članice učestvovale prikupljanjem novčanih sredstva i pravljenjem kolača – kaže članica Udruženja Slavica Jovanović.

Tokom prethodnih godinu dana ovo Udruženje je učestvovalo i pomagalo održavanje raznih manifestacija i humanitarnih akcija, a na “Miholjskim susretima sela” u Bešenovu, žene iz martinačkog Udruženja su dobile nagradu za najlepše uređen štand. Takođe, istu nagradu dobile su i na događaju “Žene Srema, Banata i Bačke” koji je održan u Beogradu. Na ovoj manifestaciji bilo je prikazano stvaralaštvo žena koje od zaborava čuvaju svoje običaje, kulturu i tradiciju, a pored toga svoj rad su predstavile i na Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

-Krajem prošle godine u selu je organizovana “Martinačka novogodišnja čarolija”, a mi smo za tu priliku pripremile posluženje, čaj, kuvano vino, picu, pomfrit, kokice, ušećerene jabuke i medenjake, te smo na taj način dočarale prazničnu atmosferu u selu. Za Badnje veče deci smo u crkvi podelile slatkiše i medenjake, a na praznik Materice novogodišnje paketiće. U pripremu novogodišnjih aktivnosti bile smo uključene i 2021. godine, kao i za proslavu Badnjeg dana te godine. Pored toga, za romsku decu smo prikupile garderobu, a takođe smo pripremile i kolače za decu sa Kosova i Metohije. Zajedno sa decom iz vrtića i vaspitačicom koja je članica našeg Udruženja, učestvovale smo u pripremanju poklona za mame i osoblje mitrovačkog Porodilišta – kaže Slavica i ističe da su Martinici dobili prestižnu nagradu Kulturno prosvetne zajednice Srbije na manifestaciji Susreti sela Srbije.

Vredne žene iz ovog sela učestvovale su još i na “Čalmanskom bazaru”, “Danima porodice” u Perlezu, “Dečijoj bećarijadi” u Martincima i na snimanju emisije “Šarenica” gde su prikazale sremačku trpezu sa slanim pitama i slatkim starinskim kolačima. Osim toga, za “Krofnijadu”, manifestaciju po kojoj su Martinci postali poznati, a koju organizuje Omladinski Klub iz ovog sela, vredne Martinčanke ispeku 1.500 krofni.

-U narednom periodu planiramo da završimo sređivanje naših prostorija, a i dalje ćemo nastaviti da učestvujemo u raznim manifestacijama, sve u cilju očuvanja tradicije. Akcenat u našem radu stavljamo posebno na uključivanje dece u sve aktivnosti Udruženja kako bi u budućnosti imali generacije koje će dati svoj doprinos u očuvanju kulturnih dobara i tradicije – kaže Slavica Jovanović, članica Udruženja žena “Martinci”.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: