• petak, 26. april 2024.
Mitrovica u pripravnosti
Vesti
0 Komentara

Mitrovica u pripravnosti

23. januar 2023. godine

Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice već nekoliko dana nalazi se u porastu i dostizanjem 650 cm u subotu, 21. januara tačno u 07:00 časova proglašena je redovna odbrana od poplava na teritoriji grada. S tim u vezi gradonačelnica i komadant Štaba za vanredne situacije Svetlana Milovanović održala je sastanak stručno – operatvnog tima, te sa saradnicima obišla savski kej i najkritičnije tačke.

Кako je rekla Milovanović, situacija je trenutno pod kontrolom, sve snage zaštite i spasavanja su spremne za reagovanje. Operativnim planom odbrane od poplava su jasno predviđene i propisane procedure za delovanje svih subjekata koji učestvuju u sistemu zaštite i spasavanja.

-U izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije od petka, 20. januara navodi se da će vodostaj reke Save u naredna četiri nastaviti da raste, kao i da je moguće da dostigne 730 cm, što bi za nas značilo uvođenje vanredne odbrane od poplava. Tim povodom prvi korak je bilo sazivanje sastanka Štaba za vanredne situacije koji čine stručna lica iz oblasti vodoprivrede. Na sastanku smo razmotrili koje su to operativne mere koje će biti preduzete ukoliko dođe do vanredne odbrane od poplava i konstatovali smo da su naša vodoprivredna preduzeća spremna da blagovremeno reaguju, da imamo dovoljno ljudstva, mehanizacije i opreme na raspolaganju – reči su gradonačelnice i komadanta Štaba.

Milovanović je istakla da se stanje na terenu redovno prati, a da će se konkretno delovati ukoliko vodostaj dostigne 7 metara.

-Preporuka struke je da se takozvane talpe postave na nekoliko kritičnih tačaka u gradu ukoliko Sava dostigne 720 cm, međutim mi ćemo to učiniti i ako vodostaj dostigne 700 cm i to u naselju 29. novembar i kod Mitrošpera – rekla je Milovanović.

Gradonačelnica je podsetila da je Grad Sremska Mitrovica još pre nekoliko godina obezbedio mobilne panele za odbranu od poplava za čije postavljanje je potrebno samo pet sati.

Jovica Gagrica, vršilac dužnosti direktora Vodoprivrednog preduzeća „Galovica“ Zemun u čijoj su nadležnosti i vodoprivredna preduzeća sa teritorije Srema po obilaska savskog keja sa gradonačenlnicom i saradnicima dodao je da je trenutno redovna odbrana od poplava na snazi u Jameni i Hrtkovcima, kao i na teritoriji Bosuta i Sremske Rače gde se izvode radovi na izgradnji auto – puta, ali da je uveren da do većih problema neće doći.

-Ljudstvo i tehnika su na raspolaganju i u pripravnosti smo da reagujemo u skladu sa situacijom, pratimo stanje na terenu. Za sada nema problema – rekao je kratko Gagrica.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: