• subota, 13. april 2024.
Otvaranje izložbe slika “Bez narativa” u Galeriji “Кuće Vojnovića”
Društvo | Kultura | Inđija
0 Komentara

Otvaranje izložbe slika “Bez narativa” u Galeriji “Кuće Vojnovića”

8. jul 2022. godine

Svečano otvaranje izložbe slika u Galeriji “Кuće Vojnovića”, pod nazivom “BEZ NARATIVA”, autora Nebojše Lazića, zakazano je za petak, 8. jul u 19.00 časova.

Nebojša Lazić (1965), diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – odsek grafika, u klasi prof. Biljane Vuković. Na dvogodišnjim specijalstičkim studijama na Tamarind institutu za
litografiju u Novom Meksiku (SAD) stekao je zvanje saradničkog štampara. Tokom decenije boravka u Njujorku (1995-2006), Lazić je osnovao profesionalni litografski studio. Učestvovao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad.

Trenutno je zaposlen kao docent na katedri za crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i kao docent na predmetu Grafika na Akademiji klasičnog slikarstva pri Univerzitetu EDUКONS u Sremskoj Кamenici.

Nebojša Lazić je 2008. godine osnovao Centar za grafiku u Novom Sadu gde je kroz niz projekata u saradnji sa domaćim i stranim umetnicima organizovao autorske izložbe u Novom Sadu, Rimu, Njujorku i Minhenu. Učesnik je brojinih stručnih simpozijuma u zemlji i inostranstvu.

Slike izvedene u kombinovanim tehnikama bez naziva, nastajale su tokom poslednje dve godine kao jedna vrsta umetničke medijske vežbe, kojom je autor promišljao svet modernističke slike. Iako je litografija medij koji je do sada bio u fokusu Nebojšinog rada, ovoga puta su mu slikarstvo i crtež pružili važan prostor relaksiranosti u okviru kojeg je preneo jedan deo svog istraživanja modernističkog iskustva.

Cilj i smisao radova “BEZ NARATIVA” je likovnost. Prikaz se sastoji od apstraktnih motiva, tekstura i tonova koje autor bira na osnovu vizuelne estetike u kreiranju kompozicionih odnosa. Tonski valeri su prisutni, ali bez funkcije da pruže iluziju treće dimenzije i prostora, oni opstaju samo kao još jedan izraz ogoljene likovnosti. Oni su tu da glorifikuju sliku i njene elemente kao dvodimenzionalne bojene površine. Likovni elementi Nebojšinih radova, harmonizovani ili ne, mogu da izazovu neodređeni i apstraktni vizuelni nadražaj ili čak i određenu asocijaciju (poput asocijativnog pejzaža) kod posmatrača.

Izložba će biti otvorena do 25. jula 2022. godine, a svi zainteresovani mogu je pogledati radnim danima u periodu od 10.00 do 19.00 sati.

Ulaz je besplatan.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: