• ponedeljak, 20. maj 2024.
U Inđiju dolazi japanski gigant?
Društvo | Vesti | Inđija
0 Komentara

U Inđiju dolazi japanski gigant?

13. maj 2022. godine

Vlada Srbije u ovom trenutku vodi intenzivne pregovore sa čelnicima jedne velike japanske automobilske kompanije o izgradnji njenog proizvodnog pogona u našoj zemlji, saznaje Demostat od dobro obaveštenih izvora.

Nadležni u Srbiji japanskom partneru nude da fabriku izgradi u Inđiji kao jednoj od potencijalnih lokacija.

Ukoliko bi ta kompanija, koja pokazuje zainteresovanost za projekat, pristala na tako nešto najverovatnije bi bio otvoren pogon za proizvodnju električnih automobila, navodi sagovornik Demostata.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem aprila da Srbija pregovara sa dva fantastična proizvođača automobila. Posle toga, u medijima se spekulisalo da je jedan od njih nemački Folksvagen.

Kako su pisali mediji, nadležni u Inđiji već pripremaju 800 hektara zemljišta koje je namenjeno kompaniji iz automobilske industrije.

Na sednici Skupštine opštine Inđija, održanoj 11. aprila, trebalo je da se glasa o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine, ali je taj predlog povučen na zahtev predlagača.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak obrazložio je da je do povlačenja predloga došlo zbog zahteva potencijalnog investitora da u Prostorni plan budu unete detaljne informacije.

Prema onome što je navedeno u pismu o namerama, potencijalni investitor bi trebalo da uloži milijardu evra i zbog toga će, kako pišu mediji, poljoprivredno zemljište u toj opštini biti prevedeno u građevinsko.

Da Folksvagen nije ta velika automobilska firma koja je zainteresovana da otvori svoju fabriku u Inđiji obelodanila je Politika, pozivajući se na izvore iz nemačke kompanije sa sedištem u Volfsburgu, koji tvrde da ona nije zainteresovana za pokretanje proizvodnje vozila u Srbiji.

Kako navodi izvor Demostata nadležni u Srbiji pregovaraju sa jednom velikom japanskom automobilskom kompanijom, a potencijalna investicija „uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije Vlade Srbije u narednom periodu“.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: