• subota, 2. mart 2024.
Održana manifestacija ”Gljive Fruške gore”
Društvo | Zabava | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Održana manifestacija ”Gljive Fruške gore”

24. maj 2022. godine

Prethodnog vikenda na Letenci je održana manifestacija “Gljive Fruške gore”, u organizaciji EGD “Sunčanica” iz Sremske Mitrovice, a uz podršku Agencije za ruralni razvoj, Grada Sremska Mitrovica i lokalnih javnih preduzeća.

Na manifestaciji je učestvovalo 10 udruženja gljivara iz Srbije, članice Mikološko gljivarskog saveza Srbije. U okviru manifestacije, po prvi put je dogovorena saradnja između EGD “Sunčanica” i mitrovačke Ekonomske škole “9. Maj”. Učenicima škole je preneto znanje kulinara iz gljivarske oblasti, posebno o upotrebi jestivih gljiva i načinu njihove primene u kulinarstvu, kao i o štetnosti prilikom nestručnog i nepravilnog postupanja pri pripremi jestivih gljiva.

Organizatori već drugi put ostvaruju saradnju sa vrtićima “Stonogica” i “Tamaris”, a ove godine su se priključila i deca osnovne škole iz Grgurevaca. Gljivari su sa decom išli na gljivarenje i druženje u prirodi, objasnili deci način branja gljiva bez uništavanja staništa i održali obuku o jestivim, otrovnim i lekovitim gljivama i o njihovoj ulozi na planeti.

Organizovana je i izložba samoniklih gljiva koje su gljivari dan pre pronašli u Nacionalnom parku Fruška gora. U sklopu izložbe organizovano je predavanje i radionica dr Jovane Vunduk o suplementima na bazi gljiva.

S obzirom na to da se manifestacija održava u Sremu, druženje nije moglo da prođe bez tamburaša, domaće rakije, vina i suvomesnatih proizvoda.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: