• sreda, 28. septembar 2022.
Gradi se obilaznica oкo Letenкe: Akcenat na zaštiti Lepinjicinog groba
Projekti
0 Komentara

Gradi se obilaznica oкo Letenкe: Akcenat na zaštiti Lepinjicinog groba

27. decembar 2021. godine

Usvajanjem novog Plana detaljne regulacije, koji se odnosi na sportsko rekreativni kompleks Letenka na Fruškoj gori, mitrovački odbornici su se na poslednjoj sednici Skupštine grada usaglasili sa izgradnjom obilaznice oko samog izletišta.

Prema rečima direktorke mitrovačkog JP “Urbanizam”, Mirjane Vašut, plan za izgradnju nove saobraćajnice postoji već nekoliko godina, a poslednji PDR donet je kako bi se kulturno blago kojim planina obiluje u potpunosti sačuvalo.

– Za lokalitet Letenka na Fruškoj gori, u katastarskoj opštini Šuljam, 2018. godine je donet osnovni plan. Taj plan je svojim postavkama stvorio mogućnost da se napravi obilaznica oko postojećeg kompleksa i da se tu izgradi nova saobraćajnica, a da se postojeća saobraćajnica kojom se sada prolazi kroz izletište pretvori u internu – priča Mirjana Vašut i objašnjava:

– Tim osnovnim planom je stvorena mogućnost i da se na tom prostoru mogu graditi novi objekti za smeštaj mladih i drugih korisnika tog prostora u smislu odmora i rekreacije, ali i za izgradnju novog hotela na istom prostoru. Ono što se mora uraditi kada se radi jedan takav plan, jeste pribavljanje uslova od nadležnih institucija, među kojima je i Zavod za zaštitu spomenika kulture. To je važno jer se u prostornom obuhvatu između ostalih spomenika kulture nalazi i grob narodnog heroja Radinke Vitasović Lepinjice. Za takve objekte, traži se i mišljenje beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture – priča Vašut.

Кako kaže, na ovaj način, stvoriće se uslovi za uštedu novca iz budžeta za samu izgradnju saobraćajnice, a, sa druge strane, za očuvanje i konačno uređenje samog spomenika.

– Кada je počela da se projektuje izgradnja saobraćajnice, prvobitni uslovi su bili da ona bude 20 metara udaljena od spomenika, što bi mnogo poskupelo samu izgradnju. Iz tog razloga, pristupilo se u pregovaranje sa Zavodom, kako bi se uštedelo na izgradnji novog puta, a istovremeno nenarušio spomenik kulture. Tako se na nivou Pokrajine dogovorilo da se ublaže uslovi Zavoda, u smislu da udaljenost trase od spomenika bude manja od 20 metara, ali uz nove, rigoroznije mere zaštite, koje podrazumevaju potporne zidove, uređenje zelenih prostora, obezbeđenje stepenica, a da se pritom sam karakter spomenika, jer se radi o grobu, ne promeni. Na taj način, i sam ovaj spomenik će napokon biti uređen, jer, i sami korisnici tog prostora vide da on baš i nije održavan onako kako dolikuje, odnosno, da je zapušten poput svih ostalih spomenika – zaključuje Mirjana Vašut.

Novi put će se, tako, protezati severno od izletišta Letenka, a zatim južno od Lepinjicinog groba, na udaljenosti od deset metara. Stara saobraćajnica će i dalje ostati dostupna posetiocima, ali će na njoj značajno biti smanjena frekvencija saobraćaja u okviru kompleksa, što će uticati na povišenje stepena bezbednosti svih izletnika i rekreativaca.

N. Milošević

Tekst objavljen u okviru projekta “Seoski divani” koji je sufinansiran sredstvima budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: