• sreda, 29. novembar 2023.
Vlada Srbije ograničila cene hrane
Društvo | Ekonomija | Vesti
0 Komentara

Vlada Srbije ograničila cene hrane

30. novembar 2021. godine

Vlada Srbije ograničila je danas cene osnovnih životnih namirnica – kristal šećera, brašna tip T- 400, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa od buta i mleka sa 2,8 posto mlečne masti na nivo cena od 15. novembra ove godina 2021. godine.

Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene – rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje – ukoliko su bila na
snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cene pre sniženja, saopšteno je posle današnje sednice Vlade.

Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje tih odredaba, predviđene su i novčane kazne od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Imajući u vidu drastično poskupljenje na berzama električne energije u poslednjih nekoliko meseci, Vlada je usvojila Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021.
godine.

Tim aktom utvrđuje se cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Srbiji. Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi, navedeno je u saopšptenju Vlade.

Radi sprečavanja posledica koje koje bi uvećana cena električne energije imala na ukupno tržište u Srbiji, Vlada je usvojila  Zaključak o regulisanju međusobnih prava i obaveza između javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije” Beograd i kupaca električne energije na komercijalnom tržištu, kojim se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra 2021. godine omogućava produženje važenja tog ugovora do 31.decembra 2021. godine.

Na taj način oni bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cenu električne energije, u periodu od dodatnih 30 dana.

Za grupu kupaca koja je sa “Elektroprivredom Srbije“ zaključila ugovore o snabdevanju električnom energijom koji stupaju na snagu 1. decembra 2021. godine, odloženom primenom omogućava se isti tretman kao i kupcima koji su obuhvaćeni prethodnom odlukom, i uz njihovu saglasnost primena će se
odložiti za 1. januar 2022. godine, saopštila je Vlada.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: