• sreda, 29. novembar 2023.
Vakcina za decu od 5 do 11 godina
Društvo | Vesti
0 Komentara

Vakcina za decu od 5 do 11 godina

27. oktobar 2021. godine

Ekspertska komisija je ubedljivom većinom glasova odlučila da preporuči Upravi za hranu i lekove (FDA) da dozvoli upotrebu Fajzerove vakcine protiv kovida 19 kod dece uzrasta 5 do 11 godina, navodeći da su prednosti vakcine veće od rizika.

Kako prenosi Glas Amerike, to znači da bi još oko 28 miliona dece moglo da se vakciniše, a većina njih već ide u školu i pohađa nastavu uživo. Vakcine bi mogle da počnu da se daju mlađoj deci već naredne nedelje. FDA nema obavezu da sledi savet svojih spoljnih savetnika, ali ga obično uvaži.

Ukoliko FDA dozvoli vakcinaciju ove starosne grupe, savetodavna komisija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se sledeće nedelje da iznese svoje preporuke o imunizaciji. Direktor CDC donosi konačnu odluku.

Fajzer i Bajontek navode da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7 odsto u zaštiti od korona virusa, u kliničkom istraživanju u kome su učestvovala deca stara između 5 i 11 godina.

Dok su slučajevi dece koja su se ozbiljno razbolela ili preminula od kovida 19 relativno retki u poređenju sa odraslim, neka deca razvijaju komplikacije zbog virusa, a infekcije među nevakcinisanom decom su porasle zbog prenošenja delta varijante korona virusa.

Fajzer i Bajontek traže dozvolu za nižu dozu vakcine kod dece, od 10 mikograma, naspram 30 mikrograma koliko se koristi u vakcinisanju onih starijih od 12 godina. Vakcina za decu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, a dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: