• petak, 19. april 2024.
57. Festival muzičкih društava Vojvodine
Društvo | Kultura | Ruma
0 Komentara

57. Festival muzičкih društava Vojvodine

23. oktobar 2021. godine

57. Festival muzičkih društava Vojvodine održava se 24. oktobra u velikoj dvorani Кulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi, u organizaciji Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Кulturnog centra „Brana Crnčević“ Ruma.

Festival je bijenalnog karaktera: jedne godine održava se festival orkestara i horova a druge godine, odnosno ove godine, je skup najkvalitenijih folklornih ansambala. Epidemija je učinila da je ovogodišnja selekcija obavljena na osnovu snimaka, od ansambala koji su uspeli da se izbore sa uslovima koje epidemija nameće. Iz istog razloga nije se mogla sprovesti uobičajenu piramidalna proceduru selektiranja: opštinske, zonske, pokrajinska i republička. I pored toga bićemo ovo prilika da se pogledaju reprezentativniprogrami ansambala iz naše Pokrajine. Festival će se prvi put u njegovoj istoriji, ne računajući vreme bombardovanja naše zemlje, održati u revijalnom formatu. Selektorka Slobodanka Rac je, na osnovu prispelih snimaka, odabrala 14 ansambala, ali širenje epidemije učinilo je da će nastupiti 11 folklornih ansambala, dva orkestra i jedna pevačka grupa.

Žiri u sastavu: Gordana Roganović, etnomuzikolog, Dajana Кostić i Ljubomir Vujčin koreografi ovog puta neće dodeljivati priznanja,ali će dati svoj stručni osvrt na nastupe svih ansambala. Pet odabranih ansambala predstavljaće Vojvodinu na odgovarajućem republičkom festivalu u Požarevcu, koji je u najavi. Festival se realizuje pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opštine Ruma. Organizatori festivala su Кulturni centar “Brana Crnčević” i Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Više o programu festivala na sajtu Кulturnog centra.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: