• ponedeljak, 26. septembar 2022.
Doneta odluka o osnivanju Muzeja Kupinik
Vesti
0 Komentara

Doneta odluka o osnivanju Muzeja Kupinik

23. jul 2021. godine

Odbornici Skupštine opštine Pećinci su, na sednici održanoj 19. jula, izglasali Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Kulturnog centra Pećinci, kojom se u sastavu ove javne ustanove obrazuje „Muzej Kupinik“.

Iako će Muzej raditi u sastavu pećinačkog Kulturnog centra, sedište će mu biti u Kupinovu, a po rečima direktora Kulturnog centra Jovana Devrnje, odluka o obrazovanju muzeja je izuzetno značajna, jer opština Pećinci do sada nije imala relevantnu ustanovu za obavljanje muzejske delatnosti.

„Ovo je izuzetno značajna odluka za našu ustanovu, ali i za celu našu opštinu, jer se osnivanjem muzeja otvara potpuno nov prostor za rad na očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa kojim naša opštine obiluje, posebno u južnom delu“ – izjavio je Devrnja.

Arheolog Perica Odobašić naglašava da će „Muzej Kupinik“ biti deo mreže nacionalnih institucija koje se bave zaštitom nacionalnog kulturnog nasleđa.

„Kroz istraživački rad u saradnji sa nacionalnim institucijama, kao i kroz zbirke koje će vremenom biti formirane, poput istorijske, arheološke, etnološke i umetničke zbirke, kulturno-istorijsko nasleđe naše opštine biće tretirano na mnogo kvalitetniji način nego do sada i u mnogo većoj meri dostupno, ne samo našim građanima, već i široj domaćoj, pa i svetskoj javnosti“ – kaže Odobašić.

Prema osnivačkom aktu, „Muzej Kupinik“ će vršiti delatnost istraživanja, prikupljanja, sređivanja, vrednovanja, dokumentovanja, čuvanja, održavanja, izlaganja, korišćenja, popularisanja i prezentacije kulturnih dobaraiz oblasti arheologije, istorije, istorije umetnosti i etnologije, i elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i kreiranja kulturno-edukativnih sadržaja i programa.

Izvor/foto: pecinci.org

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: