175114754_304116867823032_7922475281918468919_n

Ministarka Kisić-Tepavčević u Gerontološkom centru „Srem“ u Rumi

Ruma- Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darja Kisić Tepavčević i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek, obišli su danas Gerontološki centar „Srem“ u Rumi kako bi sagledali uspešnost sprovođenja epidemioloških mera i vakcinacije koji usloviljavaju skori povratak u normalne životne tokove. U ovoj ustanovi trenutno boravi 259 korisnika, a pun kapacitet je 285. 86 odsto korisnika je završilo proces vakcinacije. Poslednji slučaj zaraze zabeležen je sredinom januara.

-Izuzetno sam srećna što sam danas ovde u Gerontološkom centru „Srem“ Ruma. Više puta smo isticali i to moramo stalno da ponavljamo, naši najstariji sugrađani nam iznova i iznova pokazuju kako treba da se ponašamo, šta znači odgovornost i šta znači ljubav prema najmilijima. Oni su bili u karantinskim uslovima više od godinu dana i nikada nismo čuli neku reč žalbe, znali su da tako treba da se ponašaju da bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Upravo ovaj Gerontološki centar nam predstavlja odličan primer. Gotovo svi korisnici su vakcinisani i revakcinisani i sada je ovo prilično bezbedno okruženje kada je u pitanju infekcija korona virusom. Ne možemo nikada da budemo apsolutno sigurni, ovde se i dalje pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mera. Ovde možemo da vidimo jednu toplinu porodičnog doma, jednu dobru atmosferu i ono što je mene posebno ganulo što sam od više korisnika čula, pa čak i od kolega, oni su iskreno rekli „da vi niste sada tu, ovde bi se čula muzika“, tako da želim da poručim da svaki sledeći put kada budemo dolazili želimo da se čuje i muzika i smeh i da vidimo kako naši najstariji sugrađani svoje penzionerske dane provode upravo onako kako zaslužuju, istakla je ministarka Darja Kisić Tepavčević.

178152822_952666832148335_7802735734661583202_n

Državni sekretar Mirsad Đerlek je istakao da je država od samog početka borbe protiv kovida izabrala ozbiljnu strategiju. Osim vakcinacije, jačanje imuniteta građana i prevencija su takođe bitni.

– Pored vakcine koja je neprikosnovena u borbi protiv kovida19 i zahvaljujući našem predsedniku republike koji je zaista najzaslužniji što Srbija ima ovoliki broj vakcina, smatramo da je i jačanje imuniteta izuzetna stvar u lečenju i prevenciji kovida19. Zato smo se i odlučili da je ovo još jedna u nizu mera da pomognemo našoj najranjivijoj populaciji kao što su naši penzioneri. Pokazali su nam mnogo lepih stvari za ovih godinu dana. Pre svega bili su najdisciplinovaniji kada je vakcinacija u pitanju. Mi, recimo, u Beogradu imamo 70,2 odsto vakcinisanih preko 65 godina, na teritoriji Republike Srbije imamo 1.051.000 vaksinisanih preko 65 godina, znači da su pokazali jednu veliku disciplinu. Sa druge strane, jačanje imuniteta suplementima dokazano je i na naučnoj bazi u svetu i kod nas, da vitamin D3, cink i vitamin C, jačaju imunitet u ovako teškoj situaciji. Mislim da će ovo dobro doći našoj osetljivoj populaciji, da ih zaštitimo da ne dođe do reinfekcije. Mi dugujemo jedno veliko poštovanje, jednu veliku zahvalnost našim penzionerima i u ovom teškom trenutku nam je izuzetno bitno njihovo životno iskustvo, njihova disciplina, njihova mudrost, kako bi zajedno pobedili ovu opaku bolest, istakao je Đerlek.

179356902_263098092182082_194139343642275598_n

Do sada je u Gerontološkom centru „Srem“ u Rumi vakcinisano 86 odsto korisnika, a uskoro će postupak vakcinacije biti sproveden nad svim korisnicima, istakao je direktor ustanove Zoran Slavujević.

Imali smo mali stepen epidemije, imali smo nizak stepen smrtnosti, a do sada, to je veoma bitan podatak, ukupno 86 odsto korisnika vakcinisali, vakcinacija se nastavlja dalje i verovatno će biti stoprocentna, pitanje je samo dana. Poštujemo sve mere Vlade RS. Među prvima smo dozvolili posete po strogim epidemiološkim uslovima, čak smo dozvolili i izlazak korisnika da obiđu svoje najmilije, pošto su dve godine maltene bili u čistom karantinu. Funkcionišemo jako dobro. Trudimo se da objekat odrzavamo na najvišem mogućem nivou i da pruzimo maksimalno usluge koje oni zasluzuju, kazao je Slavujević.

Korisnici doma za stare u Rumi zahvalili su se gostima na poseti i paketima suplemenata u cilju očuvanja imuniteta.

 

 

Kategorije Ruma Vesti