• sreda, 21. februar 2024.
U Šidu nema dualnog obrazovanja
Projekti
0 Komentara

U Šidu nema dualnog obrazovanja

2. decembar 2020. godine

Piše: S. Mihajlović

Iako se dualno obrazovanje tokom proteklih pet godina koliko postoji u Srbiji pokazalo kao ispravno i veoma praktično, u Tehničkoj školi “Nikola Tesla” Šid nije nikada bilo uvedeno.

Kako kaže direktor škole Jovo Drezga razlog tome je što ne postoje poslodavci koji ispunjavaju uslove neophodne da uđu u sistem dualnog obrazovanja.

Direktor skole Jovo Drezga-Mi smo u par navrata pokušavali da nešto uradimo u smislu dualnog obrazovanja, tako što šaljemo decu na praksu kod onih poslodavaca koji koliko toliko ispunjavaju uslove. Znači, to nije zvanično dualno obrazovanje, ali se pokazalo kao korisno i pozitivno na obostrano zadovoljstvo, jer su učenici imali kvalitetnu praksu, a poslodavci pomoć u radu. Imali smo tako, recimo, slučaj da deca “nose” poslove koji daleko nadmašuju njihove godine, što je za svaku pohvalu. U Gibarcu su najveći deo hale jedne firme podigli naši učenici, koji su na praksu dolazili čak i vikendom i tokom raspusta, što govori o tome koliku su bili motivisani. Poslodavac ih je plaćao, a njima je to odgovaralo da uče kroz praksu, pa još da za to budu i novčano nagrađeni. Sličan slučaj postoji i u Bačincima, gde naši učenici obavljaju praksu kod jednog autoelektričara. Zato bi, po mom mišljenju, trebalo takvim poslodavcima sa kojima škola već sarađuje kroz učeničku praksu olakšati uslove za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja – kaže direktor Tehničke škole “Nikola Teska” Šid Jovo Drezga i dodaje da đaci koji se pokažu dobro na praksi obično i dobiju posao u toj firmi odmah nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja.

U ovoj školi su za sistem dualnog obrazovanja već uveliko spremni. Kadrove imaju, a godinama unazad obrazuju smerove za automehaničare, bravare i trgovce koji bi bili pogodni za ovakav vid nastave.

Bravari su vrlo traženi ne samo u našoj zemlji, nego i u celoj Evropi, dok učenici koji se školuju za trgovce idu na praksu u velike trgovinske lance.

-Prednosti ovakvog načina obrazovanja su velike, ali s obzirom da kod nas ima dosta jeftine radne snage poslodavci nemaju potrebu da se uključuju u dualno obrazovanje. Ako se na to doda još i činjenica da su uslovi i prodecudra za to složeni, onda su poslodavci i dodatno demotivisani da se udružuju sa školama. Za one koji su već sarađivali sa nama znam da imaju samo pozitivna iskustva od takve vrste učeničke prakse i šteta je što to nije ozvaničeno kroz dualno obrazovanje– kaže direktor škole Jovo Drezga.

On dodaje još i da se firme koje najavljuju svoj dolazak u Šid javljaju školi, poput jedne slovačke firme čiji su predstavnici posetili školu kako bi videli sa kojim kadrovima koji se školuju ovde mogu da raspolažu.

Inače, u ovoj školi postoji i radionica za one učenike koji ne idu na praksu u neke firme, nego je obavljaju u okviru školske zgrade.

Projekat „Dualno obrazovanje-od zamisli do ostvarenja sna“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: